“Uporaba policijskih pooblastil pri odprtju Centra Rog ni bila ustrezna”

Slovenija 27. Okt 202316:49 25 komentarjev
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

"Pozivam k vsakokratni zakoniti, sorazmerni uporabi policijskih pooblastil in spoštovanju človekovih pravic ter dostojanstva pri obravnavanju legitimnih protestov," je v odzivu na četrtkovo dogajanje ob otvoritvi prenovljenega Centra Rog zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot so sporočili iz njenega urada, Pir Musar ocenjuje, da načelo sorazmernosti pri uporabi policijskih pooblastil ni bilo ustrezno upoštevano.

Na četrtkovo dogajanje pred otvoritvijo prenovljenega Centra Rog, ki je minila v znamenju protestov tako imenovanih neuporabnikov Roga, se je odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot so sporočili iz kabineta predsednice, Pirc Musar ocenjuje, da načelo sorazmernosti pri uporabi policijskih pooblastil ob otvoritvi ni bilo ustrezno upoštevano. “Javen izraz nasprotovanja je legitimno dejanje vsakega posameznika,” je ob tem dodala predsednica ter poudarila, da sicer poškodovanja premoženja ne podpira, saj tovrstna dejanja mečejo senco na legitimnost tega, kar protestniki želijo sporočili družbi.

“Glede na včerajšnje dogajanje ob otvoritvi Centra Rog pozivam k vsakokratni zakoniti, sorazmerni uporabi policijskih pooblastil in spoštovanju človekovih pravic ter dostojanstva pri obravnavanju legitimnih protestov,” je še zapisala.

Protest, ki je pospremil otvoritev prenovljenega centra Rog, je sprva potekam mirno, nato pa je situacija eskalirala. Ker so protestniki poskušali vstopiti v poslopje novega centra, so jim to sprva preprečili varnostniki, nato pa se policisti specialne enote policije. Protestniki policiji očitajo prekomerno uporabo sile, ki da je rezultirala v poškodbah in aretacijah mirnih protestnikov. Kot so še sporočili predstavniki neuporabnikov roga, je policija protestnike pršila s solzivcem in tepla z gumijevkami, dva protestnika pa naj bi s ščiti in gumijevkami potisnili na tla.

Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje