Ustavna obtožba: v stranki DeSUS spet različni pogledi

Slovenija 26. Maj 202111:54 > 26. Jul 2021 16:21
Delite:
Fran Jurša in Iva Dimic
Foto: Borut Živulović/BOBO

Začasna zastopnica stranke DeSUS Brigita Čokl je ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Janeza Janšo ocenila kot utemeljeno. Vodja poslancev te stranke Franc Jurša pa je bil v razpravi bolj kritičen do predlagateljev ustavne obtožbe.

V razpravi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše je vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša napovedal, da bodo poslanci te stranke prisluhnili razpravi. In da bodo “ob koncu glasovali tako, kot se bo odločil vsak posameznik”. Glede na to, da je bil v razpravi kritičen predvsem do predlagateljev ustavne obtožbe, je mogoče pričakovati, da obtožbe ne bodo podprli.

“V poslanski skupini smo ustavno obtožbo temeljito prebrali. Po naši oceni ne gre bolj za iskanje pozornosti in dvigovanje točk v javnomnenjskih raziskavah,” je Jurša očital opozicijskim predlagateljem ustavne obtožbe in dodal tudi, da so “v svojih nedavnih intervjujih pokazali, da niso dorasli kulturnemu in demokratičnemu parlamentarizmu.” Po njegovem zaradi epidemije ni čas “za takšne populistične poteze, kot smo jim priča danes.”

V stranki DeSUS po naših informacijah stališča glede ustavne obtožbe niso sprejeli. Vsi odbori se namreč do tega niso opredelili. Po mnenju nekaterih naših sogovornikov je to poslancem stranke DeSUS po godu, saj da so se ti postavili na Janševo stran.

Začasna zastopnica stranke Brigita Čokl pa je ustavno obtožbo ocenila kot utemeljeno, tudi zaradi predkongresnih resolucij SDS, ki so po njenih besedah potrdile že dolgo zaznana sporna stališča Janševe stranke. Med resolucijami, o katerih bo SDS razpravljala na bližajočem se kongresu, je tudi resolucija za obrambo ustavnih temeljev države.

V DZ se je začela razprava o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levici in SAB premierju očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, bi potrebovali najmanj 46 glasov.

Poslanci so sicer danes odločali tudi o predlogu, da od predsednika republike Boruta Pahorja zahtevajo mnenje o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Predloga niso podprli. Za predlog je glasovalo 36 poslancev, 48 pa jih je bilo proti.

Komentari

Vaš komentar