V Avstriji 16-letnik prek spleta grozil s terorističnim napadom na sinagogo

Slovenija 11. Dec 202314:54 0 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: Facebook/Polizei Kärnten)

V Avstriji obravnavajo primer suma poskusa izvedbe terorističnega napada. 16-letnik je v spletnih sporočilih izrazil pripravljenost izvedbe napada na neimenovano sinagogo na Dunaju, zanj pa si je že priskrbel denar za orožje.

Gre za 16-letnika iz Zgornje Avstrije, ki si je že priskrbel denar za orožje, s katerim bi izvedel morebitni napad, je pojasnil vodja avstrijske obveščevalne agencije DSN Omar Haijawi-Pirchner. Trenutno je najstnik turških korenin v preiskovalnem priporu v Linzu. Pridržali so ga prejšnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na zaslišanju je 16-letnik sicer skušal omiliti sporočila, ki jih je pošiljal po spletu, češ da ni mislil resno in da se ni nameraval pridružiti skrajni Islamski državi. Konkretnega načrta ali časovnice najstnik ni omenjal, zaenkrat tudi ni znano, ali pripada kakšni teroristični organizaciji.

V okviru racije so zasegli več nosilcev podatkov, ki jih še morajo podrobneje analizirati. Je pa vodja DSN pojasnil, da so na njih našli posnetke usmrtitev in več navodil za izdelavo bomb, orožja in streliva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!