V. d. generalnega direktorja policije Lindav odredil nadzor NPU

Slovenija 08. Jun 202218:07 > 20:39 1 komentar
Boštjan Lindav
Žiga Živulović jr./BOBO

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je odredil nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na področjih odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev, so poročanje Siola za STA potrdili na Generalni policijski upravi. Nadzor izvajajo v skladu s pravili za opravljanje nadzora v policiji.

“Nadzor je odrejen zaradi ugotavljanja morebitnih pomanjkljivosti in napak pri organiziranju dela, upoštevanju usmeritev in strokovnih standardov,” so zapisali na Generalni policijski upravi.

To sicer ni prvi nadzor v NPU, v preteklosti so nadzore že izvedli pri direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ter v službi generalnega direktorja policije. Nekdanji notranji minister Aleš Hojs je zahteval nadzor nad preteklimi preiskavami NPU. Inšpektorat za notranje zadeve pa je preverjal, ali se s tajnimi podatki na NPU ravna pravilno, zakonito in kot je treba.

Na NPU so pojasnili, da je v. d. generalnega direktorja nadzor odredil že v ponedeljek, ko je za to pristojna služba začela pripravljati ustrezno dokumentacijo. “Nadzor je bil odrejen zaradi razjasnitve navedb o nepravilnostih pri določenih preiskavah povezanih z nabavo zaščitne opreme in drugih preiskavah. V nadzoru pa se bodo preverjal tako organizacijski vidik, kakor tudi spoštovanje usmeritev pristojnih organov, internih predpisov in strokovnih standardov;” so zapisali na policiji.

Nadzorniki so poskušali 7. junija vročiti odločbo o nadzoru tako direktorju Uprave kriminalistične policije, kakor tudi direktorici NPU, vendar zaradi njune odsotnosti to ni bilo izvedeno. “Ob današnji vročitvi odločbe pa je direktorica NPU izrazila željo po prestavitvi izvedbe nadzora iz razloga operativnih nalog NPU, kar so nadzorniki upoštevali in se bo zato nadzor začel izvajati jutri,” so zapisali.

Ob tem so še poudarili, da “ni nikakršne povezave med odrejenim nadzorom nad delom NPU in današnjimi operativnimi aktivnostmi NPU, saj v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav do danes ni bil seznanjen z načrtovanimi operativnimi aktivnostmi NPU. Sicer pa predkazenski postopek, v okviru katerega so potekale današnje aktivnosti NPU, usmerja pristojno državno tožilstvo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje