V Ljubljani 473 novih najemnih stanovanj. Kdo bo imel prednost pri izbiri?

Slovenija 16. Feb 202213:31 > 14:55 0 komentarjev
Stanovanjski sklad

Stanovanjski sklad je na Brdu v Ljubljani zgradil 473 stanovanj, ki jih bo oddajal v najem. Največ stanovanj je dvo- in trosobnih. Prednost pri izbiri bodo imeli mlade družine, družine z osnovnošolskimi otroki, družine z vzdrževanimi člani in mladi do 35. leta.

Cene na slovenskem nepremičninskem trgu so v zadnjih letih podivjale. V Ljubljani je treba za kvadratni meter rabljenega stanovanja odšteti že 3.250 evrov, še veliko dražja so stanovanja v novogradnjah. V teh časih so zato stanovanja, ki jih na trgu ponuja Stanovanjski sklad, še toliko bolj pomembna.

Stanovanjski sklad je v soseski Novo Brdo v Ljubljani zgradil nekaj sto stanovanj, ki jih bo zdaj ponudil v najem. Prijave za najem stanovanj bodo na skladu začeli zbirati jutri, mogoče pa jih je oddati vse do 11. marca. Prvi izbor ponudnikov bo 7. aprila.

Sklad z razpisom v Novem Brdu ponuja 473 stanovanj v 18 objektih, najemnine pa bodo znašale od 8,50 do 9,46 evra na kvadratni meter. Na voljo bo:

– 52 enosobnih stanovanj z okvirno najemnino od 322 do 402 evra
– 164 dvosobnih stanovanj z okvirno najemnino od 391 do 560 evrov
– 150 trosobnih stanovanj z okvirno najemnino od 514 do 710 evrov
– 107 štirisobnih stanovanj z okvirno najemnino do 972 evrov

Najdražje stanovanje v kompleksu je veliko 112 kvadratnih metrov, pripadata pa mu tudi dve parkirni mesti. Najemnina zanj bo znašala 972 evrov. Možnost odkupa za stanovanja v Novem Brdu še ni predvidena.

Kdo bo imel prednost pri najemu?

Kot je povedala vodja stanovanjskega sektorja pri skladu Alenka Kern, ostajajo prednostne skupine enake kot pri prejšnjih razpisih, torej mlade družine, družine z osnovnošolskimi otroki, družine z vzdrževanimi člani in mladi do 35. leta. Kot je dodala, bo oddaja prijav potekala elektronsko, digitalni podpis ne bo potreben, bodo pa vsi zainteresirani morali plačati 500 evrov, s čimer bodo izkazali resnost prijave. Ta znesek se bo izbranim ponudnikom vštel v varščino, ostalim pa vrnil.

Izračun najemnine po novi metodologiji

Sklad bo pri izračunu najemnine uporabil novo metodologijo, po kateri bo odslej izračunaval najemnino za vsa svoja tržna najemna stanovanja. Gre za stroškovno najemnino, ki sledi metodologiji določitve neprofitne najemnine tako glede faktorjev za posamezne dele stanovanja (različno za bivalne ter ostale dele, kot sta balkon ali shramba) kot faktorjev velikosti stanovanja (za stanovanja do 45 kvadratnih metrov je faktor večji, za tista nad 65 kvadratnimi metri pa manjši). Upoštevajo tudi zahtevnost gradnje in lokacijo, če ti dejavniki niso upoštevani že v ceni gradnje oz. zemljišča, je povedal direktor sklada Črtomir Remec.

Žiga Živulović jr./Bobo

Po predvidevanjih metodologije bodo po njegovih besedah prilagodili tudi najemnine v bližnji soseski Zeleni gaj in v stanovanjih v Borovnici, pri preostalih stanovanjih pa bistvenih sprememb ne bo. V Zelenem gaju se bo najemnina s 1. januarjem 2023 zvišala s sedanjih 6,50 evra na sedem evrov na kvadratni meter.

Investicija v Novo Brdo je z davkom znašala 78,67 milijona evrov. Remec je povedal, da so s kakovostno gradnjo, ki bo med drugim omogočala nižjo porabo energije, zagotovili, da bodo stroški v celotni življenjski dobi, predvidoma 50 let, nižji za 30 odstotkov.

Remec je napovedal, da ima Stanovanjski sklad v gradnji še 2.000 stanovanj, ki bodo končana do leta 2025, poleg gradnje pa stanovanja pridobivajo tudi z nakupi in najemi.

Prek javne najemne službe, ki so jo skladno z novelo stanovanjskega zakona vzpostavili z letošnjim letom, želijo do leta 2025 pridobiti okoli 1.000 stanovanj. “Interes zaznavamo tudi v Ljubljani, predvsem med starejšimi, ki se želijo iz svojih večjih stanovanj preseliti v oskrbovana stanovanja,” je povedal Remec. Dodatna stanovanja iščejo tudi pri zasebnih vlagateljih, ki imajo del svojih kapacitet prostih. Remec razmišlja tudi o tem, da bi država s poroštvi spodbudila večje vlagatelje h gradnji stanovanj. Del teh bi nato sklad kupil in del najel, del stanovanj pa bi vlagatelji prodali sami na trgu.

Sklad že pripravlja nov stanovanjski program za obdobje med letoma 2025 in 2035, s katerim prav tako želijo zagotoviti 10.000 novih stanovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!