V LMŠ pozivajo k razrešitvi ministrice za šolstvo

Slovenija 05. Avg 202116:13 > 19:31 2 komentarja
Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za zdravje je za danes v dogovoru z ministrstvom za izobraževanje sklicalo sestanek s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter sindikatov. Predstavniki ministrstva za zdravje, NIJZ in svetovalne skupine za covid-19 so predstavili epidemiološko situacijo in predvidene ukrepe. V stranki LMŠ pa so medtem ponovno pozvali k razrešitvi Simone Kustec, ministrice za šolstvo.

V največji opozicijski stranki LMŠ so v današnjem pozivu k razrešitvi ministrice za šolstvo Simone Kustec, pojasnili, da je slovenski izobraževalni sistem pred veliko preizkušnjo. “Že tretje šolsko leto zapored šolski red kroji Covid-19, a virus v resnici ni najhujši faktor, ki v izobraževalni sistem države vnaša nemir (zaposlenih, staršev, otrok) in nered (na področju osnovne, elementarne ureditve sistema),” so dodali.

Kot pravijo v stranki LMŠ,  je največja nevarnost za stabilnost dodobra razmajanega izobraževalnega sistema naše države vodstvo resornega ministrstva oziroma ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustec. “Ali je bila vabljena na današnji sestanek šolske in zdravniške stroke, ni pomembno, relevantno je le to, da ministrice na današnji sestanek, od katerega prisotni (predstavniki ravnateljskih združenj vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter Sviza) ne pričakujejo znanstvene fantastike, temveč zgolj jasna, pravočasna in pravno vzdržna pravila, ne bo,” so izpostavili.

“Ker je ministrica Kustec s svojim dosedanjim delovanjem že pokazala, da v obdobju največje krize le to ignorira oziroma se po nojevsko skrije, smo v LMŠ precej zaskrbljeni, kaj se bo na področju šolstva zgodilo s prvim septembrom letos, ki se hitro približuje. Vlado in njenega predsednika Janeza Janšo zato pozivamo, naj prepreči kaos, ki se utegne jeseni na področju izobraževanja še izdatneje povečati. To lahko vlada oziroma premier storita edino tako, da državnemu zboru predlagata razrešitev Kustec z mesta ministrice, da njeno mesto zasede vsaj za silo kompetentna, operativno sposobna in funkcionalno urejena oseba,” so še pojasnili v sporočilu stranke LMŠ.

Kustečeva je v preteklosti v DZ že zagovarjala svoje delo. Interpelacijo, v kateri ji je večji del opozicije očital predvsem nestrokovne odločitve in negativne posledice dolgotrajnega šolanja na daljavo zaradi epidemije, je sredi marca uspešno prestala.

Bo jeseni pouk stekel v učilnicah?

Sicer pa je na današnjem sestanku izobraževalne in zdravniške stroke sodeloval tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, ki je predstavil epidemiološko situacijo in napovedi za jesen. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je predstavila protokol PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil samotestiranje na novi koronavirus, v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel pa protokol o visoko tveganih stikih. Sledila je razprava, je razvidno iz vabila na sestanek. Vabljeni so bili predstavniki obeh ministrstev, sindikatov, skupnosti in združenja vrtcev, združenj ravnateljev in drugi.

Prazna učilnica
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sicer napovedali pripravo prenovljene in razširjene publikacija z razlago modelov organizacije vzgojno-izobraževalnega procesa, vezanih na epidemiološko stanje, ki jo bodo predstavili 24. avgusta na konferenci ravnateljev.

Kot so danes pojasnili na MIZŠ, na Zavodu RS za šolstvo, v sodelovanju z NIJZ, Centrom RS za poklicno izobraževanje in ravnatelji osnovnih in srednjih šol na podlagi dosedanjih pristopov k izobraževanju v covidnih razmerah zaključujejo prenovljeno publikacijo z obrazložitvijo modelov organizacije izobraževalnega procesa, vezano na epidemiološko stanje v državi. “V njej ne pričakujemo drugačnih pristopov od dosedanjih, bo pa pomembno razširjena in prilagojena značilnostim aktualnega časa življenja z novim koronavirusom,” so pojasnili.

“Vsekakor si na MIZŠ želimo, da bo jeseni izobraževanje otrok in mladih potekalo v šolah in na fakultetah, za kar si vseskozi z vsemi ukrepi tudi prizadevamo. Dodatnih varoval, ki jih prejšnjo jesen ni bilo, je kar nekaj – testiranje, samotestiranje in predvsem cepljenje. Vse na tem mestu ponovno naprošamo, da se cepijo in tudi tako pomagajo, da se bo pouk jeseni lahko odvijal v prostorih šol, predšolska vzgoja otrok pa v vrtcih,” so pozvali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje