V Natovi bojni skupini na Slovaškem bo sodelovalo do 200 slovenskih vojakov

Slovenija 11. Apr 202217:06 0 komentarjev
Slovenska vojska, tekmovanje
Fotografija je simbolična. (Foto: Luka Mitrović/Slovenska vojska/Facebook)

Vlada je na dopisni seji sprejela končno odločitev o sodelovanju do 200 pripadnikov Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem.

Poročali smo že, da je vlada sprejela namero o sodelovanju Slovenske vojske (SV) v novi Natovi bojni skupini na Slovaškem. Danes pa so sprejeli končno odločitev, da bo v skupini sodelovalo skupno do 200 pripadnikov SV, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem.

Pripadniki SV v Natovi bojni skupini na Slovaškem bodo tam v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (eVA). Sodelovali bodo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti te bojne skupine, v sklopu misije za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine. Pri tem lahko časovno omejene mirnodobne aktivnosti pripadnikov SV v okviru Natove bojne skupine na Slovaškem potekajo tudi v drugih državah članicah Nata.

Z odločitvijo bo vlada seznanila tudi Odbor DZ za obrambo in Odbor DZ za zunanjo politiko. Vse potrebne postopke za izvedbo sklepa vlade pa sta odgovorna obrambno in zunanje ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!