“Ljudje so odločili, a močno dvomim, da so se v celoti zavedali vsebine”

Slovenija 27. Nov 202220:37 > 21:25 41 komentarjev
Grims, Jeraj, Černač
N1

V največji opozicijski stranki SDS so se nekaj pred 21. uro odzvali na delne neuradne rezultate današnjega glasovanja. Ti so pokazali, da so volilci na referendumih podprli uveljavitev vseh treh zakonov: o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV Slovenija. Trije poslanci SDS, Branko Grims, Alenka Jeraj in Zvonko Černač, so referendumske izide obžalovali, pri čemer pa so med drugim ocenili, da volilci niso bili dobro seznanjeni z vsebino zakonov, o katerih odločajo.

“Rezultati so tukaj, ljudje so odločili, močno pa dvomim, da so se v celoti zavedali, kakšna je vsebina njihovih odločitev. Ljudje so s potrditvijo zakonov dejansko izglasovali višje davke, višji RTV-prispevek in ideološki monolit na javni radioteleviziji, ki bi morala biti pluralna. Prav tako so se za vsaj leto dni odpovedali svojim pravicam iz trajnostne oskrbe,” je uvodoma povedal poslanec SDS Branko Grims. Menil je, da je bilo med kampanjo veliko “medijskih manipulacij” in “zavajanja”, kar da so tudi vzroki za rezultate.

Grims se je še posebej zahvalil vsem, ki so glasovali proti, ki so glasovali za “pluralno”, “bogatejšo” in “uspešnejšo” Slovenijo. Po njegovem ni čudno, “če so razmere v Sloveniji vse bolj podobne tistim iz Nemčije leta 1933”.

Po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj so se med kampanjo trudili volilcem predstaviti slabosti novele zakona o RTV, kar je bilo težko, saj “ni bilo nobene javne razprave”. “Novela je podobna ureditvi, ki smo jo imeli v devetdesetih in je povzročila kaos in težave na RTV. Po zakonu leta 2005 se je to uredilo, vendar smo bili vsakokrat, ko je bila na oblasti desna vlada, priča izrednim razmeram. Vpili so o cenzuri, pritiskih na novinarje, prevzemu RTV in podobno,” je komentirala in dodala, da to kaže, da je “naš medijski prostor močno nagnjen v levo in da se ne dopušča pluralnosti”.

Jeraj je poudarila pomen raznolikosti RTV, predstavljanja vseh segmentov družbe. “Z manipulacijo, da se z zakonom politika umika iz RTV, v resnici skozi stranska vrata prihaja vladna politika,” je menila in dejala, da “dobivamo popolnoma politično Golobovo televizijo”.

Zvonko Černač, prav tako poslanec SDS, je menil, da na referendumski dan ni prinesel zmagovalcev, da “ljudje niso nič pridobili, bodo pa številni pridobljene pravice izgubili”, saj bodo uveljavljeni “slabi vladni zakoni”. Po njegovem bodo zaradi zamika izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi največ izgubili “najšibkejši, starejši in invalidi, tisti, ki potrebujejo pomoč drugih”. Oceni je, da “je bilo pri tem zakonu od vladnih predstavnikov največ laži in manipulacij”. Po njegovih besedah so ljudi strašili z izgubo pravic, zato pa da so nekateri glasovali celo v lastno škodo.

“Izgubljajo tudi denarnice ljudi, ki bodo prek višjih davkov financirali ministrske stole političnih poražencev, ki jih aprila volilci niso izvolili v parlament,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje