V Sloveniji letos že štirje vročinski valovi

Slovenija 03. Avg 202111:04 > 13:22 0 komentarjev
Vroča noč Ljubljana
PROFIMEDIA

V prvih dveh mesecih poletja smo imeli v Sloveniji štiri vročinske valove in še več tropskih noči. V Vedrijanu v Goriških brdih so do konca julija našteli 23 noči, v katerih se temperatura ni spustila pod mejo 20 stopinj Celzija, v Kopru pa celo 35.

Kot pojasnjujejo na Agenciji za okolje (Arso), enotne definicije za vročinski val ni. Vremenoslovci za ta vremenski pojav zato uporabljajo definicijo, sprejeto z znanstvenega posveta o vročinskih valovih Slovenskega meteorološkega društva, ki ga opredeljuje kot obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa.

“Za zmerno podnebje hribovitega sveta znaša meja 22 stopinj Celzija, celinsko podnebje 24 stopinj Celzija in omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija,” poudarjajo.

Prvi val že takoj na začetku

Prvi vročinski val nam je postregel že takoj na začetku poletja. Če je bil maj najbolj namočen v zadnjih šestdesetih letih, je bil junij nadpovprečno topel in suh. V prvem vročinskem valu se je v Sloveniji segrelo do 36 stopinj Celzija. Po krajših ohladitvah smo v nov vročinski val znova stopili v prvem tednu julija, ki nam je postregel tudi s tropsko nočjo.

Še pred koncem julija nam je vreme vnovič postreglo že s tretjim vročinskim valom, ki je s seboj prinesel temperature med 35 in 40 stopinj Celzija, nad našimi kraji pa se je širil tudi oblak puščavskega prahu.  

Arsove meritve, ki so jih danes objavili na svojem Twitterjevem profilu, kažejo, da smo v prvih dveh poletnih mesecih v nižinah zaznali tri oziroma štiri vročinske valove. Ponekod na Primorskem jih je bilo še več, saj so bila, kot pojasnjujejo na Arsu, vmes obdobja ploh in neviht, ki so prinesla kratkotrajno osvežitev.

Vročinski val pa je za seboj prinesel tudi tropske noči, o katerih govorimo takrat, ko temperature ne padejo pod 20 stopinj Celzija. Po nižinah je bilo junija in julija do šest tropskih noči, v termalnem pasu na vzhodu okoli 10, na območju Jeruzalema 14. Največ noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod mejo 20 stopinj Celzija, so vremenoslovci zabeležili v Vedrijanu, kjer jih je bilo 23, in v Kopru, kjer so imeli kar 35 vročih noči.

Tropsko noč pa so na Arsu zaznali tudi na meteoroloških postajah nad nadmorsko višino 900 metrov. “Eno takšno noč smo zabeležili na Krnu in Slavniku, dve na Lisci, štiri pa na Miklavžu v Gorjancih,” še dodajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!