V Svizu in visokošolskem sindikatu zadovoljni, da je konec “prostega teka”

Slovenija 28. Feb 202419:42 2 komentarja
Okrogla miza o reorganizaciji vrtcev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Z današnjimi pogajanji o novem plačnem stebru za raziskovalno dejavnost, izobraževanje in kulturo so v šolskem sindikatu Sviz in visokošolskem sindikatu zadovoljni, čeprav je vladni predlog po oceni sindikatov še nedodelan. Pogajanja bodo nadaljevali čez teden dni, a vse je odvisno od krovnih pogajanj v ponedeljek, so opozorili.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je za STA dejal, da so v sindikatu vsekakor zadovoljni, da so se stebrna pogajanja zgodila, saj je “ta prazen tek” deloval na razpoloženje zaposlenih v javnem sektorju in reprezentativnih sindikatov zelo destruktivno, ker je bilo za sklepati, da iz vsega skupaj ne bo nič.

Poudaril je, da si želijo, da bi pogovore o plačnem sistemu in odpravi plačnih nesorazmerij pripeljali do konca, ker je to za zaposlene v vzgoji, izobraževanju, kulturi in znanosti nujno potrebno, saj njihove plače izrazito zaostajajo za plačami v drugih delih javnega sektorja. “In to je bil danes začetek, zato smo se ukvarjali z bolj tehničnimi stvarmi,” je pojasnil Štrukelj.

Po njegovih besedah se na vladni strani “čuti nekaj šuma” v odnosu med pogajalci, ki se pogajajo v stebrnih pogajanjih, in centralno pogajalsko skupino, a verjame, da bo to v prihodnjih tednih odpravljeno. Danes so se dogovorili o načinih, kako bodo stebrna pogajanja potekala.

Sicer pa je Štrukelj izpostavil vprašanje petletnega obdobja, v katerem naj bi realizirali odpravo plačnih nesorazmerij, brez usklajevanja plač z inflacijo, kar se jim v Sviz ne zdi realno.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Gorazd Kovačič je ocenil, da danes v resnici ni šlo za pogajanja, ampak bolj za tehnični sestanek, za seznanitev, kako sploh “brati vladne tabele”. Stebrna pogajanja so po njegovih besedah predvidena vsak teden ob sredah. Danes pa so opozorili, da je pri vladnem tolmačenju določb iz nedavnih sprememb stavkovnega sporazuma prišlo do določenih napak. “Vladna ponudba za skupino J in za visokošolske učitelje je kar korektna, pri visokošolskih sodelavcih pa so določene pomanjkljivosti,” je pristavil.

V četrtek bodo od vlade prejeli čistopis predloga, v ponedeljek se dobijo na krovnih pogajanjih. “Do enega in drugega paketa se bodo morali sindikati opredeliti, nato pa bodo stekla stebrna pogajanja,” je dejal Kovačič.

Pri tem je Kovačič pojasnil, da vladni predlog v obeh različicah predvideva, da se v prihodnjem obdobju, ki bi trajalo štiri ali pet let, plačna lestvica ne bi usklajevala z inflacijo, in se pogojuje z določenimi ukrepi. Dodal je, da je ena plačna lestvica vezana na letošnjo minimalno plačo, druga pa na minimalno plačo leta 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje