Vesna pozvala poslance, naj “ne vršijo napadov na naravo, ki daje dom in kruh”

Slovenija 29. Jun 202314:24 0 komentarjev
Stranka Vesna
Stranka Vesna

Stranka Vesna je pozvala evropske poslance iz Slovenije, naj na plenarnem glasovanju sredi julija podprejo predlagano zakonodajo o obnovi narave. Ti so po besedah Vesne ključni v boju proti posledicam podnebnih sprememb.

V stranki Vesna so evropske poslance iz Slovenije pozvali, naj na julijskem plenarnem glasovanju podprejo predlagano zakonodajo o obnovi narave. Predlagani ukrepi so po njihovih besedah ključnega pomena v boju proti posledicam podnebnih sprememb. V vsakem primeru od poslancev pričakujejo jasno sporočilo, kako so glasovali.

Kot so v zunajparlamentarni stranki zapisali v sporočilu za javnost, obravnavo predloga spremljajo z zaskrbljenostjo. Kampanja proti sprejetju zakonodaje je bila po njihovih ocenah “agresivna brez primere”, pri čemer so prst uperili predvsem v Evropsko ljudsko stranko (EPP), katere vodstvo je po njihovih besedah na glasovanje na odboru Evropskega parlamenta za okolje načrtno poslalo več svojih poslancev, ki niso niti polnopravni niti nadomestni člani odbora.

“Vključeni so bili taki, za katere je vodstvo EPP ocenilo, da bodo glasovali ‘po navodilu’; med drugim tudi slovenski poslanec Franc Bogovič, sicer oster nasprotnik ukrepov za varovanje okolja in zagovornik povečanja rabe škodljivih fitofarmacevtskih sredstev v kmetovanju. Prav tako je bila v odbor poslana sicer nečlanica Romana Tomc. Poslanka Ljudmila Novak, sicer članica odbora, se glasovanja ni udeležila, prav tako je EPP umaknila nekatere druge poslance, ki bi utegnili uredbo podpreti,” so izpostavili.

“EPP je pripravljena tvegati našo skupno prihodnost”

Predlagana uredba je ključnega pomena v boju proti posledicam podnebnih sprememb, je poudarila sopredsednica Vesne Urša Zgojznik. “Pričakovali bi, da bodo vsi poslanci, ki želijo podpreti zanesljivo preskrbo s hrano in pitno vodo ter si prizadevajo preprečevati najhujše posledice podnebnih sprememb, podprli prizadevanja za obnovo narave. A EPP je pripravljena tvegati našo skupno prihodnost zaradi poceni volilne kampanje proti zelenemu dogovoru, katere namen je ugajati skrajni desnici,” je dejala.

Drugi sopredsednik stranke Uroš Macerl pa je izrazil prepričanje, da se bo Vesna v prihodnjem sklicu uvrstila v Evropski parlament in tako neposredno vplivala na sprejemanje odločitev. “Dokler pa nima svojega predstavnika, poziva vseh osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, naj ne vršijo napadov na naravo, ki daje dom in kruh vsem nam,” so dodali v stranki.

Namen zakonodajnega predloga Evropske komisije, ki je močno razdelil evropske poslance, je zaščititi biotsko raznovrstnost na kopnem in morju ter preprečiti najhujše posledice podnebnih sprememb.

S predlogom, ki ga je komisija predstavila junija lani, želi Bruselj obnoviti in vnovič vzpostaviti ekosistemske funkcije evropskih mokrišč, rek, gozdov, travnikov, morskih ekosistemov in urbanih zelenih območij ter živali s teh območij.

Cilj je, da bi do leta 2030 sanacijske ukrepe vpeljali na vsaj 20 odstotkih kopnega in morij EU, potrebnih obnove, do leta 2050 pa bi jih razširili na vse ekosisteme v zatonu.

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane bo na plenarnem zasedanju sredi julija predlagal zavrnitev predloga, so ob sicer izenačenem izidu izglasovali ta teden. Parlament bo nato o predlogu stališča Evropskega parlamenta za pogajanja s Svetom EU, ki združuje predstavnike članic unije, opravil glasovanje.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!