Vesna predstavila kandidate: na listi tudi znana publicistka in profesorica

Slovenija 08. Apr 202412:12 12 komentarjev
Vladimir Prebilič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Deveterico kandidatov za letošnje evropske volitve je predstavila tudi zunajparlamentarna stranka Vesna. Njen nosilec Vladimir Prebilič je ob predstavitvi opozoril na po njihovem mnenju pomembne teme, ki pa se zaradi negotovih varnostnih razmer potiskajo v ozadje. "Evropsko unijo moramo obuditi kot mirovniški projekt, ne pa kot projekt, ki poziva k vojni in za vojno," je dejal.

Slovenske stranke nadaljujejo predstavitve svojih kandidatov, ki se bodo 9. junija potegovali na evropskih volitvah. Danes je deveterico kandidatov predstavila stranka Vesna, ki je svojega nosilca sicer razkrila že februarja. To je kočevski župan in predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, ki se je ob podpori Vesne podal že na zadnje predsedniške volitve.

Na predzadnjem mestu Manca Košir

Za Prebiličem je na listi za evropske volitve na drugem mestu sopredsednica stranke Urša Zgojznik, na tretjem predsednik strankinega programskega sveta Klemen Belhar, na četrtem donedavna predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar, na petem pa sopredsednik Vesne Uroš Macerl. Sledijo diplomirana medicinska sestra Andreja Marolt, član številnih afriških društev v Sloveniji in pobudnik Afriških dnevov v Sloveniji Ibrahim Nouhoum, novinarka in upokojena profesorica Manca Košir ter Saša Fras, ki vodi svojo turistično agencijo.

Nosilec Vesnine liste Prebilič je poudaril, da so letošnje evropske volitve še posebej pomembne, saj je po njegovem mnenju Evropa na prelomnih točkah glede varnosti, blagostanja in temeljnih vrednot. “Govorjenje, da je rešitev EU v zmanjšanju njene moči in vrnitvi pooblastil državam, je popolnoma zgrešeno. Potrebujemo več Evrope, ki ščiti manjše države in lahko generira igralca na geopolitičnem parketu,” je dejal.

Ob tem je prepričan, da se nekatere pomembne teme, kot so prehranska varnost, dostop do pitne vode, migracije, podnebne spremembe in energetska varnost, zaradi vojn in novih konfliktov potiskajo v ozadje. “Evropsko unijo moramo obuditi kot mirovniški projekt, ne pa kot projekt, ki poziva k vojni in za vojno,” je dejal nosilec liste stranke Vesna. Kljub temu meni, da mora Unija razmišljati o razvoju samostojne obrambne sposobnosti, ki ne bi bila odvisna od Nata.

Prebilič je med predstavitvijo izpostavil željo, da bi se v razpravah na evropski ravni bolje zastopali vidiki lokalnih skupnosti. Dotaknil se je tudi prihodnosti županovanja v Kočevju, ki bi ga v primeru izvolitve moral prekiniti. “O tem je stvar jasna. V primeru izvolitve je treba v šestih mesecih po prenehanju mandata organizirati nadomestne volitve,” je pojasnil.

Stranka je program strnila v šest programskih točk, prva med njimi pa je pravičen zeleni prehod. “V času, ko mnogi govorijo o skepsi, ga mi vidimo kot nekaj, kar moramo storiti, in kot priložnost za Slovenijo in Evropo,” je dejal predsednik programskega sveta Belhar. V programu je izpostavil še reševanje stanovanjske krize, socialno pravičnost, kmetijstvo in pridelavo hrane (kjer se bodo zavzemali za ekološko kmetijstvo in zdravo hrano, skrb za okolje in enake možnosti).

Kandidati stranke Vesan za ervopske volitve
Foto: Denis Sadiković/N1

V stranki so si za cilj postavili osvojitev enega poslanskega mandata. Na volitve se podajajo z zbiranjem podpisov, za vložitev liste pa jih potrebujejo 1.000. Nosilec liste je ob tem prepričan, da bodo to številko z lahkoto dosegli in presegli.

Svoje kandidate za evroposlance je že razkrilo kar nekaj strank. Svojo deveterico je minuli konec tedna predstavilo Gibanje Svoboda, pred tem pa sta kandidate predstavili že SDS in NSi. Bolj ali manj je dokončna tudi lista Levice, medtem ko bodo v SD svoje kandidate predstavili po volilnem kongresu. Svoje adute so predstavile tudi nekatere zunajparlamentarne stranke, med njimi SLS, Pirati, Resnica in Desus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje