Violeta Tomić jemala ivermektin, Levica se od njenega ravnanja distancira

Slovenija 09. Dec 202119:48 2 komentarja
Violeta Tomić
Borut Živulovič/BOBO

Poslanka Levice Violeta Tomić je na Facebooku zapisala, da je okužbo s covidom-19 zdravila tudi z ivermektinom in hidroksiklorokinom. Gre za zdravili, ki za zdravljenje koronavirusa nista odobreni, s strani mnogih zdravstvenih organizacij pa tudi odsvetovani. V stranki Levica so se od početja poslanke ogradili in prebivalce Slovenije pozvali k cepljenju.

Poslanka Levice Violeta Tomić je na Facebooku delila izkušnjo prebolevanja okužbe s covidom-19. “Dva tedna sem se borila s covidom in zmagala. Ta bolezen je res drugačna od vsega, kar sem izkusila do zdaj. Neznosne bolečine v sklepih in mišicah, popolna utrujenost, plehnat okus v ustih, krvavitve,” je zapisala poslanka Levice.

V komentarjih pod svojo objavo je Tomić navedla tudi, da je okužbo zdravila z ivermektinom in hidroksiklorokinom. Gre za dve izmed več zdravil, katerih učinkovitost na preživetje covidnih bolnikov ni bila dokazana. Ivermektin je denimo namenjen zdravljenju oziroma preprečevanju parazitov pri živalih, medtem ko je hidroksiklorokin odobren za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni. Več zdravstvenih organizacij je že odsvetovalo uporabo tovrstnih zdravil za (samo)zdravljenje okužbe s covidom-19 zunaj kliničnih raziskav.

Levica pozvala k cepljenju in se od početja poslanke ogradila

V stranki Levica so se od početja poslanke Tomić ogradili. “Ko gre za lastno, osebno zdravje, ima Violeta Tomić pravico do svobodne odločitve, tako kot vsak polnoletni posameznik ali posameznica. Kot politična organizacija pa se ograjujemo od zagovarjanja nepreverjenih in potencialno nevarnih zdravstvenih posegov, glede katerih ni zdravstvenega konsenza o njihovi učinkovitosti ali stranskih učinkih. Za odločanje o tem obstajajo utečeni postopki zdravstvene in farmacevtske stroke, v katere se kot politična organizacija ne mislimo vtikati,” so zapisali v stranki.

Ob tem so prebivalce Slovenije pozvali k “upoštevanju zdravstvenih ukrepov in odločitvi za cepljenje, ki je strokovno preverjena, najmanj tvegana in do nadaljnjega daleč najbolj učinkovita metoda za spopadanje z epidemijo”.

Ivermektin
Profimedia

UKC Ljubljana odsvetoval uporabo ivermektina

Konec avgusta je UKC Ljubljana odsvetoval uporabo ivermektina zunaj kliničnih raziskav. “Zelo opevana egiptovska študija, ki je trdila, da ivermektin zelo zmanjša smrtnost pri bolnikih s covidom-19, je bila nedavno umaknjena s preprint spletišča Research Square zaradi visokega suma, da gre za izmišljene podatke,” so sporočili.

Sistematični pregled raziskav, ki so preučevale učinek ivermektina pri bolnikih s covidom-19, ne daje dovolj dokazov za njegovo učinkovitost pri zdravljenju ali preprečevanju te bolezni, so še navedli v UKC Ljubljana.

Enakega mnenja je bila tudi ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA), Evropska agencija za zdravila (Ema) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je v eni izmed svojih študij zaključila tudi, da ima uporaba hidroksiklorokina na hospitalizirane covidne bolnike malo ali skoraj nič učinka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje