Vlada in javni sektor nadaljujeta pogajanja: “V malhi še dodatna približevanja”

Slovenija 27. Maj 202407:31 2 komentarja
Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada in sindikati javnega sektorja se bodo v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij danes znova sestali na krovni ravni. Načrtovali so, da bi v zadnjih 14 dneh t. i. stebrna pogajanja v ključnih točkah pripeljali do konca. A glede na izjave iz sindikalnih vrst jim to še ni uspelo.

Na krovni ravni, na kateri se pogajajo predstavniki vlade in reprezentativni sindikati, so se nazadnje sestali 10. maja. Takrat so sporočili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pohitriti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Tudi premier Robert Golob je pred tednom dni, ko je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja, dejal, da pričakuje, da bodo do konca tega meseca pogajanja o stebrih pripeljali do konca in jih v celoti zaključili do poletja.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal, da bi, če bi sledil izjavi premierja, lahko sklepali, da ima vlada “v malhi še dodatna približevanja k sindikalnih zahtevam”, a je razkorak med sindikalnimi pričakovanji o zvišanju plač in vladnimi predlogi po njegovi oceni še relativno velik. Odprtih je tudi še kar nekaj vprašanj o novem plačnem zakonu in kolektivni pogodbo za javni sektor, je dejal.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek ocenjuje, da na stebrnih pogajanjih niso bistveno dlje, kot so bili pred enim tednom, pa tudi sicer je še kar nekaj odprtih vprašanj. Napovedi, da so tik pred zaključkom pogajanj, po njegovem mnenju škodijo pogajanjem, zato bi si želel, da jih v prihodnje ne bi bilo in bi pogajanja lahko mirno pripeljali do zaključka.

V pričakovanju “realne časovnice”

Počivalšek pričakuje, da bodo današnja pogajanja namenjena zlasti temu, da se pogovorijo, kako potekajo t. i. stebrna pogajanja in kaj je še potrebno narediti, da bi jih lahko uspešno pripeljali do konca.

Štrukelj pričakuje, da bodo naredili tudi “realno časovnico, ki bo upoštevala realno stanje na pogajanjih in jim bo omogočila priti do cilja”. Opozarja tudi, da vladni predlogi ne odpravljajo plačnih nesorazmerij, ampak da gre za splošno zvišanje plač, na ta način pa bi se nesorazmerja prenesla v nov plačni sistem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje