PCT po novem z osebno izkaznico, javni shodi prepovedani, nočni klubi zaprti …

Koronavirus 05. Nov 202119:02 > 06. Nov 2021 01:44 8 komentarjev

Člani vlade so po več kot šesturnem razpravljanju na Brdu pri Kranju sprejeli vladni odlok, s pomočjo katerega želijo zamejiti širjenje okužb s koronavirusom. Odslej je pogoj PCT zahtevan za vse, starejše od 12 let. S 15. novembrom se morajo učenci v šolah trikrat tedensko samotestirati v šolah, hitri testi za samotestiranje pa bodo odslej brezplačni. Začasno so prepovedana vsa slavja, javno zbiranje, nočne prireditve in diskoteke, športne in kulturne prireditve pa so dovoljene le ob zagotavljanju fiksnih sedišč, izpolnjevanju pogoja PCT ter ob omogočanju primerne varnostne razdalje. Maske iz blaga niso več dovoljene, odslej so tam, kjer so zahtevane, potrebne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Vlada je na seji odločala o naslednjih potezah za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo, poročali pa smo že, da je po informacijah N1 pripravljen tudi sklep vlade o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije, za katero pa se na današnji seji pristojni niso odločili.

Pred začetkom novinarske konference je minister za obrambo Matej Tonin na Twitterju sporočil, da so na vladni seji sprejeli strožji režim upoštevanja pogoja PCT pri vseh dejavnostih. Prav tako so določili maksimalno ceno HAG testov, ki bo po novem znašala 7 evrov, ter maksimalno ceno testov za samotestiranje, ki lahko po novem stanejo največ 2,5 evra. Sprejeli so tudi ukrep, ki določa, da naj delodajalci, kjer je to mogoče, odredijo delo od doma. Ter ukrep, ki za delo medicinskih sester določa višje plače.

“Ukrepi le blažijo pritisk na bolnišnice”

“Vlada je skupaj s stroko pretresla predloge in prišla do ustreznih ukrepov, s katerimi bomo zamejili epidemijo,” je kot prvi napovedal minister za zdravje Poklukar. Brez omejitev javnega življenja ne bo šlo, saj se virus preveč hitro širi. Naslednji tedni bodo prelomni, zdravstvo pa bo na veliki preizkušnji, je napovedal in poudaril, da je cepljenje najbolj učinkovit ukrep, danes sprejeti ukrepi pa le blažijo pritisk na bolnišnice, ki so v teh dneh preobremenjene.

Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim izmed dokazil za cepljenje ali testiranje. Strožji režim pri izvajanju pogoja PCT v praksi pomeni, da inšpektorji ne bodo več samo opozarjali, ampak bodo izdajali kazni in objekte po potrebi tudi zaprli. Odslej bodo inšpektorji tiste, ki QR kod ne skenirajo, kaznovali odločneje, in sicer z izrekom denarne kazni, v skrajnem primeru pa tudi z zapečatenjem objekta, kar so ta teden že storili, ko so v Ljubljani zaprli eno trgovino in en bencinski servis. Globe za pravno osebo znašajo od 4.000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika od od 2.000 do 50.000 evrov in za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe v višini od 400 do 4.000 evrov.

Hkrati je bila spremenjena starostna meja, pri kateri je treba izkazovati pogoj PCT. Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se je namreč znižala na 12 let. Med izjemami so osebe, ki prihajajo na testiranje zoper okužbo s koronavirusom oziroma prihajajo na cepljenje.

V vladni odlok so dodali tudi omejitev oziroma predpis, ki ga morajo izpolnjevati trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki. Po novem mora biti na vsakega obiskovalca trgovine zagotovljenih 10 kvadratnih metrov površin. Prav tako mora biti na vhodu v vsako trgovino z osnovnimi življenjskimi izdelki določeno maksimalno številno ljudi, ki se lahko hkrati nahajajo v trgovini.

Od 15. novembra samotestiranje učencev v šolah

S 15. novembrom se morajo dijaki v šolah trikrat tedensko s hitrimi antigenskimi testi testirati na prisotnost koronavirusa. Vsakemu pripada 15 hitrih testov na mesečni ravni. Hitri antigenski testi za samotestiranje so po novem brezplačni, zaščitne maske iz blaga ne bodo več dovolj, potrebne bodo kirurške ali maske tipa FFP2. Pri cepljenih otrocih se testiranje ne izvaja.

Strežba v gostinskih lokalih je možna le med 5. in 22. uro, ob izpolnjevanju pogoja PCT ter le, če se gostinska dejavnost izvaja v sedečem režimu. Določeno je tudi največje število oseb, ki so lahko hkrati prisotne v gostinskem lokalu. Obratovanje diskotek, nočnih klubov in sorodnih dejavnosti pa je za časa veljavnosti tega odloka prepovedano. Odlok začasno prepoveduje tudi zbiranje ljudi, oziroma zbiranje dovoljuje le, če gre za ožje družinske člane ali za člane istega gospodinjstva. Tudi vse javne prireditve, shodi, praznovanja in poročne slovesnosti so začasno prepovedani, razen če v odlokih vlade RS ni določeno drugače.

Javne kulturne prireditve so dovoljene le v zaprtih prostorih, s fiksnimi sedišči in ob uporabi zaščitnih mask, kjer mora biti zagotovljena ustrezna razdalja, vsi udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. Tudi za športne prireditve velja enak pogoj. Javne športne prireditve so dovoljene le, če se izvajajo v okolju s fiksnimi sedišči, z obvezno uporabo zaščitnih mask ter ob zagotovitvi enega prostega sedišča med obiskovalci. Uresničevanje verske svobode je dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT ter se lahko zagotovi vmesna razdalja 1,5 metra.

Vladni odlok začne veljati 8. novembra, razen del odloka, ki določa trikrat tedensko samotestiranje v šolah. Ta se zaradi organizacije dela začne izvajati naslednji ponedeljek, 15. novembra. Ukrepi veljajo skladno z že znanimi določili toliko časa, kolikor časa stroka presoja, da so ustrezni. Praviloma to počnejo enkrat tedensko skladno s predpisi in navodili.

Oskrbo morajo dobiti tudi bolniki z drugimi obolenji

“Zdravstvena dejavnost je na veliki preizkušnji, ob večanju števila bolnikov s covidom-19 pa je treba poskrbeti za vse,” je poudarila vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar in dodala, da v bolnišnice še vedno prihajajo tudi bolniki z drugimi obolenji, za katere je prav tako treba poskrbeti. “Tako kot morajo dobiti oskrbo bolniki s covidom-19, jo morajo dobiti tudi ostali prebivalci Slovenije,” je dejala in ponovno poudarila, da ne smemo iti v smer, ko bomo le še reševali življenja.

“Z našim načinom življenja in z ukrepi, ki smo jih sprejeli, upamo, da bomo dosegli zmanjšanje pritiska na bolnišnice,” je nadaljevala Logar in dejala, da ukrepi niso preveč omejevalni. Poleg cepljenja, za katerega vemo, da je v prejšnjem stoletju poleg čiste vode najbolj prispeval k podaljševanju življenja, je poudarila tudi pomen higiene rok in vzdrževanje ustrezne razdalje ter prezračevanja prostorov.

“Ohranjamo odprte šole, a tukaj je potrebno testiranje,” je poudarila, saj tudi pri otrocih beležimo porast okužb. Direktor NIJZ Milan Krek pa je poudaril, da moramo v tej kritični situaciji “strniti vrste in enotno nastopiti proti virusu”. Te ukrepe nujno potrebujemo, saj se bo epidemiološka situacija drugače le še poslabševala. Le tako lahko ohranimo zdravje večine prebivalstva, ohranimo odprto družbo, ohranimo delujoče zdravstvo in preprečimo zaprtje šol. “Stroka vas ponovno prosi, ne prvič, ponovno vas prosimo, da dosledno izvajate zaščitne ukrepe,” je bil še jasen Krek ter poudaril, da proti delta različici virusa delujeta dva odmerka cepiva, en odmerek proti tej odpornejši različici ne deluje v tolikšni meri.

“Čas je, da združimo moči in skupaj obvladamo virus,” je še zaključil Krek ter pozval prebivalce, naj s svojimi ravnanji poskrbijo za blaginjo vseh. “Ne goljufajte z kodami, bodite visoko odgovorni do svojih sodržavljanov, ki lahko zaradi vaših goljufij na koncu tudi umrejo,” je še dodal Krek

Na novinarski konferenci, ki se je začela po seji vlade, naj bi po prvotnih informacijah sodelovali predsednik vlade Janez Janša, minister za obrambo Matej Tonin, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za zdravje Janez Poklukar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, a so vladno napoved kasneje umaknili. Kot so sporočili tik pred 23. uro, bodo tako na novinarski konferenci sodelovali le minister za zdravje Poklukar, direktor NIJZ Krek in vodja posvetovalne skupine Logar.

Vlada
Vlada/TWITTER

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje