Ministri se vračajo z dopustov, čakata jih energetska in prehranska draginja

Slovenija 15. Avg 202218:04 > 18:12 2 komentarja
prva seja
Borut Živulović /BOBO

Premier Robert Golob je napovedal, da bo vlada po poletnih počitnicah, ki se za ministre končujejo, vpeljala energetski draginjski dodatek, če bo treba pa kasneje še prehrambnega. Še pred koncem parlamentarnih počitnic, ki bi se sicer zaključile septembra, pa se bodo morali v parlament vrniti poslanci. Razlog? Odločanje o prilagoditvi davka na dodano vrednost za energente.

Vlada se s tem tednom vrača s počitnic. Med najbolj perečimi problemi, ki jih bo morala nasloviti, sta energetska in prehranska draginja. Kmalu bo vzpostavljena spletna stran, na kateri bo mogoče primerjati cene prehrambnih izdelkov med trgovci, tako imenovana košarica živil, ki je po besedah premierja Roberta Goloba način, kako “trgovcem odvzeti izgovore za dvigovanje cen.”

Po napovedih premiera Roberta Goloba namerava vlada sicer najprej vpeljati energetski draginjski dodatek, pozneje pa, če bo potrebno, še prehrambnega. Oktobra bo jasno, ali so “mehki” ukrepi za blaženje prehranske draginje delovali ali bo treba sprejeti še kakšne “bolj trde ukrepe z vidika regulacije”, je pred dnevi povedal predsednik vlade. 

Za pomoč gospodinjstvom je vlada že uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv, ki se bodo v sredini tega tedna nekoliko pocenila, bi se pa še bolj, če vlada ne bi z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, s 17. avgustom pa še prispevka za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost.

Od septembra bo za leto dni omejena tudi najvišje cene elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva in druge zaščitene odjemalce. Začasno je vlada odpravila tudi nekatere dajatve in podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin. Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi dragih energentov sicer že dlje časa prihajajo tudi iz gospodarstva. V naslednjih tednih naj bi tako po Golobovih napovedih – skladno s tistim, kar dovoljuje evropska zakonodaja o državnih pomočeh – na vrsto prišla tudi podjetja, ki so se jim stroški energentov povečali za več kot dvakrat.

Še pred koncem počitnic bi se lahko v državni zbor vrnili tudi poslanci

Poslanske počitnice trajajo do septembra. Vendar naj bi poslanci v poslanske klopi sedli še pred njihovim zaključkom. 23. avgusta je namreč predvidena izredna seja, na kateri bodo poslanci, če bodo vodje poslanskih skupin to potrdili na kolegiju pri predsednici državnega zbora, obravnavali predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov.

Vlada bo pregledala poročila o zaposlitvah v mandatu prejšnje vlade

Pred vlado je tudi nekaj kadrovskih odločitev. V drugi polovici avgusta se bo predvidoma seznanila s poročilom o zaposlitvah, premestitvah in napredovanjih na ministrstvih. Na prvi seji je namreč Goloba ministrska ekipa sklenila, da morajo vsa ministrstva, organi v sestavi in vladne službe pripraviti poimenske sezname vseh zaposlitev ali premestitev med 1. januarjem 2020 in 1. junijem 2022, torej v času prejšnje vlade.

“Namera vlade nikakor ni odpuščanje, pavšalno spreminjanje kadrovskih potez, opravljenih od januarja 2020 do konca maja 2022, ali izpostavljanje katerekoli javne uslužbenke ali uslužbenca,” je razloge za to odločitev pojasnil Ukom. Po njihovih besedah želi vlada ugotoviti, ali so bile pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah uporabljene neustrezne, neprimerne ali celo nezakonite prakse kadrovanja.

Prav Ukom pa bo v sredo prevzela Petra Bezjak Cirman, nekdanja novinarka, v zadnjem obdobju pa predsednica sveta delavcev na RTV Slovenija. Dosedanji direktor Dragan Barbutovski pa bo odslej v kabinetu predsednika vlade skrbel za mednarodno komuniciranje.

Golobova vlada bo morala poiskati tudi zamenjavo za glavnega inšpektorja za delo Jadranka Grlića, ki je odstopil po medijskih razkritjih o izkoriščanju tujih delavcev. Golob je odstop pozdravil in dejal, da bi v nasprotnem primeru “odgovornost verjetno tako in tako zahtevala vlada”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje