Svetovalna skupina naj bi vladi predlagala odpoved silvestrovanj na prostem

Slovenija 20. Dec 202117:16 > 21. Dec 2021 20:26 2 komentarja
Vodja strokovne skupine Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

O novih ukrepih med prazniki so na sestanku razpravljali člani svetovalne skupine za covid-19 in predstavniki vladnih resorjev. Svetovalna skupina naj bi vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem. Uslužbenci državne uprave bodo medtem v času božičnih in novoletnih počitnic ostali doma, kjer bodo opravljali le nujne naloge. Preostalim javnim uslužbencem pa vlada predlaga, da v tem obdobju izkoristijo letni dopust ali drugo vrsto opravičene odsotnosti.

Strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, se je sestala s predstavniki vseh vladnih resorjev. Razpravljali so o novih ukrepih v času božično-novoletnih praznikov. Dokončne odločitve še niso sprejeli, vlada bi lahko o tem odločala na četrtkovi seji. Kot nam je povedala Logar, bo več informacij znanih v torek.

Po informacijah POP TV pa naj bi svetovalna skupina vladi priporočila odpoved vseh silvestrovanj na prostem. Izjemoma naj bi lahko bile odprte le restavracije, ki pripravljajo silvestrske večerje. Te bi lahko bile odprte do 2. ure zjutraj. Predlagani ukrepi naj bi šli tudi v smeri omejevanja zbiranja ljudi, kar bi lahko prineslo omejitev števila strank v trgovinah in obiskovalcev na kulturnih prireditvah.

V Ljubljani so za N1 povedali, da je silvestrski program pripravljen, a še čakajo na odločitev vlade, ali bodo lahko program izvedli in v kakšni obliki. So pa že napovedali, da bo nebo nad prestolnico letos v vsakem primeru razsvetlil ognjemet.

Po neuradnih informacijah STA naj bi si na ministrstvu za gospodarstvo med drugim prizadevali za bolj sproščen vstop v novo leto. Predlagali naj bi podaljšan obratovalni čas restavracij in barov na silvestrski večer, ki bodo tako morda lahko odprti vse do polnoči. Trenutni ukrepi obratovanje barov in gostinskih lokalov dovoljujejo le do 22. ure zvečer.

Državne uslužbence med prazniki poslali na dopust

Z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in glede na trenutno epidemiološko sliko v Sloveniji, ko smo tudi pri nas v preteklih dneh potrdili več primerov bolj nalezljive koronavirusne različice omikron, je vlada sprejela odločitev, da se v času božičnih in novoletnih praznikov, ki deloma sovpadajo s prihajajočimi šolskimi počitnicami, dodatno omeji gibanje in zadrževanje javnih uslužbencev v uradnih prostorih državne uprave, torej na ministrstvih, organih v njihovi sestavi, med katere spadata tudi policija in vojska, vladnih službah in upravnih enotah.

Ministrstvo za javno upravo
Google maps

Zato bodo zaposleni v državni upravi med 27. in 31. decembrom na domu opravljali samo nujne naloge, ki jih bodo določili njihovi predstojniki. Zgolj v izjemnih primerih, ko teh nalog ni mogoče izvajati zunaj delovnega mesta oziroma na domu, lahko zaposleni naloge izvaja na delovnem mestu, so še dejali.

Kot nujne naloge se štejejo zlasti:

– naloge, ki so vezane na  procesne roke,

– naloge, povezane z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin,

– naloge v zvezi s preprečevanjem nevarnosti za življenje in zdravje ljudi, za okolje, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti ali za nastanek hujše gospodarske škode,

– naloge nujnega in učinkovitega izvajanja oblasti in delovanja države.

Vlada je predstojnikom organov državne uprave še priporočila, naj svojim zaposlenim, ki ne bodo izvajali nujnih nalog, predlagajo, da v teh dneh izrabijo letni dopust ali drugo vrsto opravičene odsotnosti. “Javni uslužbenci, ki v tem obdobju ne bodo izrabili letnega dopusta ali druge upravičene odsotnosti, se napoti na čakanje na delo doma s pravico do nadomestila plače, kot jo določa zakon,” so za N1 še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje