Volitvomat: s katero stranko se najbolj ujemate?

Slovenija 17. Mar 202215:44 > 15:47 2 komentarja
volitvomat
volitvomat.si

Spletno orodje Volitvomat omogoča volilkam in volilcem, da preverijo, v kolikšni meri imajo podobne poglede na zahteve kot posamezne politične stranke. Na sodelovanje v projektu se je za zdaj odzvalo 11 političnih strank, s spletnim orodjem pa želijo spodbujati volilno udeležbo, so povedali predstavniki iniciative Glas ljudstva. Med strankami, ki se še niso odzvale, je tudi SDS.

Posamezniki lahko v Volitvomatu izrazijo svoje stališče do 41 zahtev, na koncu pa prejmejo rezultat, ki jim pokaže, koliko se njihova politična prepričanja skladajo s stališči strank oziroma katera stranka je na vprašanja največkrat odgovorila enako. Na koncu si lahko posameznik ogleda tudi obrazložitve odgovorov, ki so jih napisale same stranke, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Filip Dobranić z inštituta Danes je nov dan.

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je povedala, da želijo s projektom razbiti mit, da so vse stranke iste in da lahko prek spletnega orodja vsak volilec med strankami najde tisto, ki mu je najbolj vrednostno blizu. V sklopu projekta bodo 19. marca začeli potujoči festival demokracije Mi bomo odločali: Gremo volit!, na katerem bodo obiskali 12 krajev po Sloveniji.

Mlade želijo spodbujati k udeležbi na volitvah z dogodkom Volitve? A to se še hod?, na katerem bodo 23. marca v Hiši Evropske unije v obliki delavnice mladim predstavljali volitve in njihov pomen.

Jaša Jenull iz Protestne ljudske skupščine pa je pozval k udeležbi dogodka na Trgu republike 15. aprila, kjer bodo posamezniki lahko postavili vprašanja predstavnikom političnih strank. Jenull je izpostavil, da bodo na dogodek povabljeni predstavniki vseh strank, njihova udeležba pa bo po njegovem mnenju pokazala njihovo pripravljenost na soočenje z ljudmi.