Vse več ljudi ima sindrom zlomljenega srca, večinoma prizadene ženske

Slovenija 15. Nov 202115:00 > 18:23 0 komentarjev
Zlomljeno srce
Profimedia

V zadnjih letih je v ZDA naraslo število ljudi, ki bolehajo za sindromom zlomljenega srca. Bolezen lahko kljub pravljičnemu imenu bolnike za več dni ali tednov priklene na bolniške postelje na intenzivnih enotah, pravijo raziskovalci.

Število Američanov, ki trpijo za sindromom zlomljenega srca, se povečuje, ugotavlja študija, objavljena v znanstveni reviji Journal of the American Heart Association. Raziskava je tudi pokazala povezavo možganov in srca pri odzivu na stres in anksioznost.

Sindrom zlomljenega srca oziroma sindrom takotsubo bolniki občutijo podobno kot srčni zastoj: prevladujoča simptoma sta bolečina v prsih ter zadihanost zaradi oslabitve srčne mišice. Sindrom se od srčnega zastoja razlikuje v tem, da se arterije ne zamašijo, kar pomeni, da si bolniki navadno opomorejo v nekaj dneh.

Glavni povzročitelji te bolezni so fizično in čustveno naporni dogodki, na primer razhod s partnerjem, prometna nesreča in celo rojstnodnevna zabava presenečenja, pravi Susan Cheng, ki je vodila študijo.

Cheng je za USA Today povedala, da zelo težki primeri tega sindroma lahko privedejo celo do smrti, a so izjemno redki. Vseeno morajo nekateri bolniki za nekaj dni, lahko tudi tednov, v intenzivne enote bolnišnic.

Kdo najpogosteje zboleva?

Študija je še pokazala, da število novih primerov sindroma strtega srca v zadnjih letih rase, najbolj pa je naraslo pri ženskah, starih od 50 do 74 let. Med 135.463 primeri te bolezni, ki so bili v ZDA zaznani med letoma 2006 in 2017, je bilo 88,3 odstotka primerov zaznanih pri ženskah iz omenjene skupine. Cheng je še povedala, da obstajajo tudi podatki o pogostosti sindroma po letu 2017, vendar bo trajalo nekaj let, da jih skupina zbere in analizira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!