Vzajemna pred velikim preizkusom: “Prilagodili se bomo in obstali”

Gospodarstvo 20. Apr 202309:27 14 komentarjev
Vzajemna skupščina
Andreja Lončar/N1

Zavarovanci Vzajemne so ravno v dneh, ko je vlada začela zakonske postopke za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prejeli vabilo na volitve v skupščino zavarovalnice. Ta ima posebno lastniško strukturo, zavarovanci so namreč tudi njeni lastniki. A načrtovana ukinitev dopolnilnega zavarovanja bo podjetju odnesla veliko večino, vse do 95 odstotkov, članstva, pa tudi večino zbrane premije. Kaj to pomeni za podjetje, še ni jasno, v Vzajemni pravijo le: "Kakršnekoli spremembe se bodo v sistemu zgodile, se bo Vzajemna prilagodila in obstala."

Vabila, ki te dni prihajajo v poštne nabiralnike zavarovancev Vzajemne, se nanašajo na volitve v skupščino družbe.

Vzajemna ni klasično podjetje, saj je pravno organizirana kot družba za vzajemno zavarovanje in je last članov družbe. To pa postane vsak, ki ima z zdravstveno zavarovalnico sklenjeno pogodbo za leto dni ali več.

Člani nato na volitvah v skupščino, ki se po zakonu o zavarovalništvu izvedejo vsakih šest let, izvolijo 45 zastopnikov, razdeljenih v pet enako velikih starostnih razredov, ter vsakemu zastopniku še dva nadomestna zastopnika. Vsi, ki so po letu 2017 postali Vzajemnini zavarovanci, so tako letos vabljeni prvič.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja odnese večino članstva

Čeprav Vzajemna ponuja tudi druga zavarovanja, večino članstva predstavljajo tisti, ki imajo pri njej sklenjeno dopolnilno zavarovanje: na zadnji dan leta 2021 je imela zavarovalnica 818 tisoč članov, od tega 771 tisoč od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ker je koalicija v parlamentarno obravnavo pravkar vložila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma ga prenaša pod okrilje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), se poraja vprašanje, kaj se bo ob uveljavitvi zakona zgodilo z lastniško strukturo Vzajemne. Predlog predvideva, da bi ukinitev izvedli že s 1. septembrom. Takrat bi Vzajemna lahko ostala brez 95 odstotkov članstva, saj s prenehanjem zavarovanj preneha tudi članstvo.

Bodo potrebne nove volitve zastopnikov, saj se bo število članov verjetno močno zmanjšalo? ” V primeru uveljavljanja sedaj predlaganih zakonskih sprememb je njihovo udejanjanje zaradi nedodelanosti rešitev preuranjeno komentirati,” pravijo v Vzajemni.

Vzajemna
Srdjan Živulovič/BOBO

“Preoblikovanje ogroža do dva tisoč delovnih mest”

Vzajemna bo z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja imela tudi strm upad premije. Kot smo pisali v članku Kako se na ukinitev dopolnilnega zavarovanja odzivajo zavarovalnice, je v letu 2021 93 odstotkov premije (320 od skupno 340 milijonov evrov) zbrala z dopolnilnim zavarovanjem. A obenem je pri drugih zavarovanjih, ki predstavljajo le sedem odstotkov premije, ustvarila 73 odstotkov čistega dobička (6,5 od 8,9 milijona evrov).

Kako bo na poslovanje vplivala ukinitev dopolnilnega zavarovanja v obliki, kot ga poznamo danes, še ni jasno. Na vprašanje, ali bodo potrebne prilagoditve, denimo zmanjšanje števila zaposlenih, so nam v Vzajemni podali le splošno oceno, da “preoblikovanje sistema zdravstvenega zavarovanja po grobi oceni skupno v Sloveniji na ravni narodnega gospodarstva ogroža od tisoč do dva tisoč delovnih mest”. Vzajemna je imela konec leta 2021 360 zaposlenih.

A v podjetju so prepričani, da bodo prebrodili tudi ta šok. “Kakršnekoli spremembe se bodo v sistemu zgodile, se bo Vzajemna prilagodila in obstala,” so nam povedali. V zadnjih desetih letih so po lastnih navedbah obseg zbrane premije od tržnih zavarovanj povečali za petkrat.

Zavarovalnica bo zadnje mesece pred ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja verjetno izkoristila za agresivno trženje drugih zavarovanj, s čimer bi delež teh še povečala. V Vzajemni pravijo, da s “povabilom k boljši zavarovanosti na drugih področjih dodatnih zdravstvenih zavarovanj” krepijo tudi položaj Vzajemne, saj z večjim številom zavarovancev razpršijo tveganja, to pa “pozitivno vpliva na premije posameznih drugih dodatnih zdravstvenih zavarovanj”.

Morda vas zanima tudi: Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: dejanje iz obupa ali pomoč ljudem?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje