Kako se na ukinitev dopolnilnega zavarovanja odzivajo zavarovalnice?

Vlada ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje
BOBO

Po tem, ko je koalicija predstavila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se odzivajo tudi ponudniki takšnega zavarovanja. Koga bo sprememba udarila po prstih in katere skrite ovire še čakajo koalicijo? Koliko dobička z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem ustvarijo zavarovalnice?

Predstavniki koalicije so na današnji novinarski konferenci predstavili novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s katero so napovedali konec ustvarjanju zasebnih dobičkov zavarovalnic. Do nenadne spremembe prihaja teden dni po tem, ko je zavarovalnica Generali napovedala zvišanje mesečne premije dopolnilnega zavarovanja, dvigu pa naj bi sledila tudi preostala ponudnika takšnega zavarovanja.

Tri komercialne zavarovalnice – Triglav, Generali in Vzajemna – bi po predlogi novele od začetka septembra ostale brez velikega kosa slovenske zavarovalniške pogače. Na leto se namreč skozi dopolnilno zavarovanje zbere približno 600 milijonov evrov, zato se odpira vprašanje, koliko dobička pri tem ustvarijo zavarovalnice in kako se bodo prilagodile na napovedane spremembe.

Predsednik uprave Vzajemne: Rok ukinitve je izjemno hiter

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po zbrani premiji najbolj pomembno za Vzajemno. Ta je v letu 2021 z dopolnilnim zavarovanjem zbrala veliko večino zavarovalne premije – 320 od skupno 340 milijonov evrov. Vendar pa je podjetje zadnja leta ciljalo na dvig prihodkov iz ostalih zavarovanj in storitev, s katerimi znižuje odvisnost od dopolnilnega zavarovanja. Pri drugih zavarovanjih je donos za zavarovalnico večji. Tako je Vzajemna leta 2021 pri drugih zavarovanjih dosegla le sedem odstotkov premije, a kar 73 odstotkov čistega dobička (6,5 od 8,9 milijona evrov).

Kako bo ukinitev dopolnilnega zavarovanja vplivala na 360 zaposlenih, za zdaj ni znano. Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je za N1 dejal le, da morajo osnutek zakona preučiti, rok ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je označil kot izjemno hitrega.

Vlada ukinja dopolnilno zavarovanje.
Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je za N1 dejal le, da morajo osnutek zakona preučiti, rok ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je označil kot izjemno hitrega. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Tudi za Zavarovalnico Generali dopolnilno zavarovanje ni nepomembno z vidika zbrane premije: v letu 2021 je to predstavljalo 120 od skupno 420 milijonov evrov premije. Donos pri dopolnilnih zavarovanjih, kjer je čisti dobiček predstavljal 2,7 odstotka zbrane premije, je bil precej nižji kot v segmentu premoženjskih oziroma življenjskih zavarovanj (7,9 oziroma 10,4 odstotka).

V Generaliju so za N1 poudarili, da predloga novele zakona niso prejeli, zato ga ne morejo komentirati. Zavzemajo pa se za celovito zdravstveno reformo, “ki bo omogočala vzdržno in stabilno zdravstveno oskrbo prebivalstva ter uresničevanje pravic zavarovancev.”

Zavarovalnice so se možnosti ukinitve dobro zavedale

Dogajanje so komentirali tudi pri Zavarovalnici Triglav, ki je leta 2022 pri zdravstvenih zavarovanjih zbrala za 216,2 milijona evrov premije oziroma štiri odstotke več kot leto prej. Od tega je kar 204,6 milijona evrov premije – torej večino – obračunala Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. Pri slednji večino premije predstavlja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, piše v letnem poročilu zavarovalnice. Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, je lani obseg premije povečala za tri odstotke, visoko rast zavarovalne premije s pridobitvijo novih zavarovancev pa je dosegla tudi večina preostalih zavarovalnic, ki tržijo omenjena zavarovanja.

Premija iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tako predstavlja 95 odstotkov celotne zbrane premije Triglava, to pa je obenem nekaj manj kot 13 odstotkov v sestavi celotne konsolidirane zavarovalne premije, ki jo Skupina Triglav zbere na vseh svojih sedmih trgih.

Zavarovalnica Triglav se je možnosti ukinitve dopolnilnega zavarovanja dobro zavedala. Ne nazadnje so v zadnjem letnem poročilu zapisali, da si prizadevajo za preoblikovanje iz klasičnega ponudnika zdravstvenih zavarovanj v ‘partnerja za zdravje’: “S ponudbo dodatnih zdravstvenih zavarovanj in storitev obravnavamo tudi tveganje potencialne zdravstvene reforme in ukinitve dopolnilnih zdravstvenih zavarovan,” so navedli.

“Odhodki zdravstvenega sistema se bodo ne glede na napovedane spremembe večali”

Pri Triglavu so za N1 pojasnili, da podpirajo spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ob tem pa so podobno kot Slovensko zavarovalno združenje spomnili na naraščanje odhodkov zdravstvenega sistema v zadnjih letih, kar se bo, po njihovih besedah, nadaljevalo tudi v prihodnje. Prav tako so poudarili, da se ob trenutnih trendih ni mogoče izogniti prilagajanju premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, če želijo zavarovalnice nemoteno kriti doplačila za zdravstvene storitve za svoje zavarovance.

ZZZS
Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ne več tri zasebne zavarovalnice, ki so doslej ponujale storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot eno od možnosti, kako zmanjšati pritisk na ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je Triglav (podobno kot Generali) predlagal spremembe pri deležih cen storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje je namreč zavarovanje za doplačila. Zavod za zdravstveno zavarovanje, ki zbira prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje iz bruto plač, krije storitve, zdravila in pripomočke v določenem deležu, od 10 do 100 odstotkov. Ko je potrebno doplačilo, se to pokrije iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če bi se znižala doplačila, bi torej lahko komercialne zavarovalnice tudi znižale premije dopolnilnega zavarovanja.

Takšna sprememba bi zahtevala povečanje prispevkov za zdravstvo ali zagotovitev denarja iz proračuna.

“Ne glede na napovedane spremembe se bo trend, po katerem se celotni odhodki zdravstvenega sistema povečujejo, nadaljeval. To pomeni, da bodo še naprej rasli odhodki za kritje stroškov zdravstvenih storitev kot celote, ne glede na morebitno novo obliko financiranja,” so za N1 napovedali pri Triglavu in dodali, da morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je sistem zdravstvenega varstva, izjemno premišljeni: “Take spremembe morajo biti plod splošnega konsenza vseh deležnikov, saj lahko drugače pride do nepopravljivih posledic za zdravstveni sistem in posameznike.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje