Požar na deponiji sekancev: “Za pogasitev ognja potrebujemo še kar nekaj časa”

Slovenija 24. Nov 202209:55 > 17:22 3 komentarji

V Ljubljani je zagorelo na deponiji sekancev in hlodovine. Gasilci, ki požar nadzorujejo, okoliškim prebivalcem svetujejo, naj zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima. Uradni vzrok požara še ni znan, je pa direktor podjetja Tisa, v katerem je zagorelo, povedal, da se je verjetno zgodil samovžig.

Ponoči, nekaj po 1. uri, je zagorelo na območju podjetja Tisa na Cesti v Prod. Gre za deponijo sekancev in hlodovine, kar pomeni, da gorijo naravni materiali.

“Ugotovili smo, da je kup, kjer je zagorelo, velik približno 30.000 kubičnih metrov,” je povedal Tine Juvan, operativni vodja današnje intervencije, in pojasnil, da je po oceni gasilcev že zgorelo 1.200 kubičnih metrov materiala.

“Za dokončno pogasitev bo potrebnega še kar nekaj časa in energije, saj je to stlačen material, ki ga je treba razkopati s stroji, nato pa dodatno in intenzivno zalivati z vodo,” je še dejal.

Po Juvanovih besedah je požar doslej gasilo 139 gasilcev z 38 gasilskimi vozili. Načrtujejo tudi že popoldansko in nočno ekipo. Kot je opisal, bodo načrte prilagajali razmeram, pri čemer bo popoldanska izmena približno tako obsežna kot dopoldanska. Okrog 13. ure je bilo na požarišču približno 70 gasilcev.

Da bo intervencija trajala “kar nekaj časa”, je za N1 že dopoldne povedal tiskovni predstavnik Gasilske brigade Ljubljana Robert Okorn. Ob tem je dodal, da so razmere pod nadzorom.

Ker se dimne mase širijo v okolico, Gasilska brigada Ljubljana okoliškim prebivalcem svetuje, naj zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima. “Vsak požar je nevaren za gasilce in okolje. Gorijo naravni in neplastični materiali, a še vedno so to produkti, ki nastajajo pri gorenju, nevarni za posredovalce,” je še komentiral Juvan in povedal, da so tisti, ki so v neposredni bližini požara, opremljeni z izolirnim dihalnim aparatom.

Agencija RS za okolje (Arso) je že postavila merilno postajo, s katero bo opravila meritve kakovosti zraka. Kot so sporočili, pričakujejo, “da bo tlenje sekancev trajalo dlje časa”. Raven delcev PM10 je bila med 15. in 16. uro 78 µg/m³, delcev PM 2,5 pa 65 µg/m³. Vrednosti so dvakrat višje kot na merilnem mestu LJ Bežigrad.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) razmere spremlja, ekološki laboratorij z mobilno enoto (Elme) pa se na teren ne bo odpravil, saj gorijo pretežno naravne snovi.

Arso
Merina postaja Arso (N1)

Vzrok požara še ni znan

Na kraju požara so tudi policisti. Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, po prvih informacijah okolje ni bilo ogroženo ali onesnaženo. V dogodku prav tako ni bil nihče poškodovan, nastalo pa je za več tisoč evrov škode.

Vzrok požara še ni znan, neuradno pa bi se lahko po besedah direktorja Tise Marka Šercerja zgodil samovžig.

Policisti bodo ogled začeli takoj, ko bodo vzpostavljeni pogoji, so dopoldne še sporočili s PU Ljubljana. Policisti medtem nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Šercer, direktor Tise – to je družinsko podjetje s 40-letno tradicijo in približno 50 zaposlenimi – je bil o požaru obveščen okoli 1.30. Po njegovih besedah je nastalo za več deset tisoč evrov škode, jim je pa uspelo pred ognjenimi zublji rešiti delovne stroje, zato je nastala škoda manjša.

N1

Zaposleni v podjetju na območju pomagajo gasilcem tako, da umikajo les, ustvarjajo razmake oziroma koridorje, da požar ne preskoči.

Gasilcem Gasilske brigade Ljubljana pri gašenju pomaga še 18 gasilskih društev.

Kako ravnati?

NIJZ prebivalcem v primeru požara svetuje, naj upoštevajo priporočila ekip za reševanje, naj se izogibajo prizadetih območij in se ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo z zdravnikom. Vsem, ki so bili izpostavljeni materialom, ki so nastajali pri požaru, svetujejo, naj odstranijo prah in kontaminirano obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj izperejo z velikimi količinami mila in vode, jo obrišejo in ponovno izperejo. Več nasvetov NIJZ je dostopnih TUKAJ.

Požar
Žiga Živulović jr. /BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje