Zakaj kljub nižjim temperaturam nastajajo silovite nevihte?

Slovenija 25. Jul 202313:58 0 komentarjev
Neurje
Uroš Kokol/N1

Čeprav nevihte običajno nastajajo ob pregretem ozračju, je Slovenijo že zjutraj prešla nevihtna linija. Meteorologi Agencije RS za okolje so pojasnili, zakaj tudi pri nižjih temperaturah nastajajo tako silovite nevihte.

Že zgodaj zjutraj in dopoldne je Slovenijo prešla močnejša nevihtna linija, ki so jo spremljali močni sunki vetra. Čeprav so nevihte bolj značilne ob pregretem ozračju, so se jutranje temperature po državi po podatkih meteoroloških postaj gibale večinoma le od 14 do 19 stopinj Celzija, zgolj na Primorskem je bilo nekoliko toplejše. Ker se verjetno marsikdo sprašuje, kako lahko pri tako nizkih temperaturah nastajajo močne nevihte, kot je bila današnja, so meteorologi agencije za okolje podali pojasnilo.

Nevihte se običajno pojavljajo zlasti takrat, ko je ozračje nestabilno. Jutranja sondaža nad Ljubljano, ki jo opravljajo s helijevim balonom, tako kaže, da je tudi malo višje razmeroma toplo in še vedno podobno vlažno kot pri tleh. “Temperatura na 1.500 metrih nadmorske višine je tako okoli 18 stopinj Celzija. Nad to višino se nahaja plast zrak z izrazitim padcem temperature z višino. Ob sprožitvi bi nevihtni oblak segel približno do višine 12 kilometrov,” so zapisali na Facebookovi strani Arsa.

Neobičajno močan je tudi jugozahodni veter, ki na nadmorski višini okoli 6 kilometrov piha s hitrostjo okoli 110 kilometrov na uro, na nadmorski višini okoli 10 kilometrov pa s hitrostjo 160 kilometrov na uro. Zato se nevihtne celice zelo hitro pomikajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!