Prihaja Vesna: “Vstop v politiko je v tem trenutku kot vstop v greznico”

Slovenija 10. Dec 202111:18 > 16. Mar 2022 10:50

Skupina posameznikov iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij je uradno naznanila ustanovitev zelene stranke, ki so jo poimenovali Vesna in temelji na štirih stebrih – okolja, demokracije in transparentnosti, enakosti in socialne pravičnosti ter ustvarjalnosti. Podrobnosti programa niso razkrili, saj je še v fazi oblikovanja. So pa povedali, da so njihove politične zaveze podobne stališčem zelenih strank v Evropi. Eden od ustanoviteljev stranke Uroš Macerl je na predstavitvi dejal, da je vstop v politiko v tem trenutku kot vstop v greznico, a da so se za ta korak odločili zavestno.

Pred rednimi državnozborskimi volitvami, ki bodo 24. aprila prihodnje leto, je dogajanje na političnem parketu vse bolj pestro. Potem ko se je SMC združila s stranko GAS — nova stranka si je nadela ime Konkretno — je tudi Robert Golob, nekdanji prvi mož Gen-I, dejal, da je zanj konec politične pasivnosti, in napovedal vzpostavitev civilnodružbene platforme. Župan Zoran Janković je za N1 že povedal, da je Golobu, če bi se tako odločil, pripravljen prepustiti tudi svojo Pozitivno Slovenijo, saj ocenjuje, da bi bila politična aktivacija Roberta Goloba za Slovenijo dobrodošla.

“Stranko gradimo od spodaj navzgor”

Svojo stranko pa so danes naznanili tudi posamezniki iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij. Čeprav stranka še ni uradno ustanovljena – pred njo je še januarski kongres – sta ustanovitelja stranke Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja in Uroš Macerl, ekološki kmet in okoljski aktivist Eko kroga povedala, da so stranko poimenovali Vesna. “O imenu smo veliko časa razmišljali. Pomemben razlog za izbor je deloma ta, da je danes vse zeleno. Tega zelenega zavajanja imamo dovolj in je enostavno treba doseči odmik, se vrniti nazaj k ljudem. Zato smo se odločili za žensko osebo, ki pooseblja pomlad, žensko energijo in drugačno vodenje,” so pojasnili svoje ime.

Podrobnosti programa na predstavitvi niso razkrili, saj je še v fazi oblikovanja. So pa poudarili, da stebri stranke vključujejo politične zaveze, ki temeljijo na stališčih zelenih strank v Evropi, in so oblikovane tudi v zavedanju nujnih potreb prihodnjega razvoja okolja in Slovenije ter družbe. Kot sta povedala ustanovitelja Vesne, v tej fazi težko govorijo v povezovanju z drugimi, se pa pred prihajajočimi volitvami ne bodo povezovali s tistimi, ki ne delijo njihovih vrednot in vizije za prihodnost. “Vstopanje v politiko za nas pomeni samo malce drugačen korak, delovanje bo ostalo isto,” je povedala Zgojznik. Stališče stranke in program temeljita na štirih stebrih, in sicer okolja, demokracije in transparentnosti, enakosti in socialni pravičnosti ter ustvarjalnosti.

“Odločili smo se, da ustanovimo novo, močno zeleno stranko. Smo ekipa ljudi, ki se že leta ukvarja z okoljskimi in družbenimi problemi,” pa je povedal soustanovitelj Macerl. Poudaril je, da to ni stranka enega obraza ali kateregakoli posameznika. “Stranko gradimo od spodaj navzgor. Stranke ne gradimo na kapitalu ali ideologijah, temveč na ljudeh,” je dejal. Po besedah Macerla novonastala stranka ne pušča v dvoma o tem, kako si predstavljajo demokracijo, načela enakopravnosti, nedotakljivosti pravic žensk, socialne pravičnosti in boja za okolje.

“Če politika kdaj potrebuje spremembe, jih potrebuje zdaj,” je ocenil Macerl. “Nivo komunikacije, ki jo spremljamo, kršenje vseh pravil, okoljska politika, ogrožanje demokratičnih temeljev države, korupcija v milijardah in ne v milijonih evrih in posledično izrazito negativen ugled politike, tak umazani imidž je tej politiki pravzaprav na neki način obramba,” je pojasnil in dodal, da se s tem skuša, tako govorec, poštene ljudi odvrniti od politike. “Vstop v politiko je v tem trenutku kot vstop v greznico,” je še metaforično opisal Macerl in dodal, da so se za ta skok “zavestno odločili”. Cilji stranke tako vključujejo izboljšanje okolja, svobodno in odprto družbo, neodvisnost medijev in državnih institucij, enakopravnost in družbeno pravičnost.

Ne delijo praznih obljub

Soustanoviteljica stranke pa je poudarila, da stranka ne deli praznih obljub. “Stojimo za svojimi besedami, ljudje nas poznajo in vedo, za kaj si prizadevamo. Tako kot zelene stranke v najrazvitejših državah Evrope ne bomo uničili gospodarstva, pač pa mu dali predvsem novega vetra zelenih energij, očistili bomo vode, izboljšali kakovost hrane, preprečevali odpadke in zagotovili delovna mesta, na katera bodo ljudje ponosni,” je predstavila.

Kot je dodala, enakopravnost za zeleno stranko ne predstavlja zgolj besede na papirju, temveč spodbujajo polno vključenost žensk v vse sfere družbe. “Naš položaj v družini v službi, pravica do splava in zaščita pred nasiljem vseh vrst, je nedotakljiva stvar,” je dejala. Kot je nadaljevanju še povedala Zgojznik, družbena pravičnost za zeleno stranko pomeni dostopno javno zdravstvo, pravične davke in boj proti korupciji ter izogibanju plačila davkov. Zagotavljajo, da bodo v stranki delovali odprto in vključujoče, transparentno in demokratično.