“Zanimivo, da so v tej operaciji Dars sodelovali ljudje blizu SDS in iz Svobode”

Slovenija 07. Nov 202315:07 13 komentarjev

Po odstopu Valentina Hajdinjaka z vrha državnega Darsa se odzivi vrstijo tudi v političnih vrstah. Matej Tonin, predsednik NSi, kjer je bil Hajdinjak včasih podpredsednik stranke, danes pa je njen član, pravi: "Zanimivo je, da so v operaciji, ki se je zgodila v preteklih dneh, sodelovali ljudje blizu SDS, ki so zagotovili 'kvazi' obremenilne dokaze za SDH ... Na drugi strani pa so ljudje, ki so v Svobodi. Govorim o Andreju Ribiču in njegovih prijateljih, ki so to v ponedeljek tudi realizirali".

Valentin Hajdinjak, ki je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave Darsa, je zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito, menjavo vodstva pa ocenil kot nenavadno. “Krivdna razrešitev, ki je bila včeraj na mizi, je bila golo izsiljevanje,” je med drugim dejal Hajdinjak, ki Dars zapušča brez odpravnine in v prepričanju, da forenzična revizija določenih poslov Darsa ne bo pokazala njegove vpletenosti ali odgovornosti.

Menjava v vrhu Darsa, ki je največja državna družba v Sloveniji, odmeva tudi politiki. Kot je znano, je Hajdinjak nekoč bil podpredsednik NSi, danes pa je član stranke, predsednik uprave Darsa pa je postal v času prejšnje, Janševe vlade, v kateri je bila NSi koalicijska partnerica. Na položaju se mu je uspelo vse do zdaj ohraniti tudi po prihodu vlade Roberta Goloba. Medtem ko so vsi ostali člani aktualne uprave z izjemno delavskega direktorja Rožleta Podborška položaje v upravi Darsa zasedli v začetku letošnjega leta.

Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da je odhod Hajdinjaka z vrha Darsa “tipična slovenska zgodba, kjer je tisti, ki opozori na napake oziroma prepreči lumparijo, na koncu kaznovan in prisiljen, da odstopi”. Po Toninovih besedah je šlo tudi za zelo nenavadno korporativno upravljanje. “Še pred časom je predsednik nadzornega sveta trdil, da upravi zaupa. Potem pa pride noč in stvari se spremenijo”.

Tonin se sprašuje, ali je “to tisto korporativno upravljanje, h kateremu stremita SDH in Slovenija, saj da je v takih nepredvidljivih okoliščinah težko delati”. Zanimivo pa se mu zdi tudi, da so pri “operaciji, ki se je zgodila v preteklih dneh, sodelovali ljudje blizu SDS, ki so zagotovili ‘kvazi’ obremenilne dokaze za SDH … Na drugi strani pa so ljudje, ki so v Svobodi. Govorim o Andreju Ribiču in njegovih prijateljih, ki so to v ponedeljek tudi realizirali. Zanimiva kombinacija,” je še strnil Tonin.

Ob tem spomnimo, da je prav Tonin v nedavnem pismu članom svoje stranke zapisal, da zakulisno sodelovanje med SDS in Svobodo obstaja in da bo čas pokazal, ali so tudi temelji velike koalicije med Janezom Janšo in Robertom Golobom. Tako v SDS kot v Svobodi so te trditve označili kot smešne.

Prvak SDS Janez Janša je dejal, da vzrokov za Hajdinjakov odstop ne pozna, a da so se v SDS bolj čudili takrat, ko je Golobova vlada “nastopila in zamenjala vse kadre iz časov prejšnje vlade – razen tistih, ki jih je na te funkcije predlagala NSi”.

Tudi Jani Prednik iz SD razlogov za odstop ne pozna, a meni, da mora biti “ne glede na to, kdo vodi Dars” prioriteta državnega podjetja gradnja tretje razvojne osi.

Odstop Hajdinjaka pa pozdravljajo v Levici, Asta Vrečko je dejala, da v stranki upajo, da se na “ustreznih nivojih čim prej razrešijo neznanke, ki so se glede tega pojavile v javnosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje