Zdravniki ostro proti Vizjakovi uredbi o sežigalnicah. Kaj načrtuje nova vlada?

Slovenija 23. Maj 202210:57 > 24. Maj 2022 09:28 4 komentarji
toplarna ljubljana
Borut Živulović, Bobo

Vlada Janeza Janše je na eni od zadnjih sej pred iztekom mandata sprejela uredbo o sežiganju odpadkov, v kateri je povsem prezrla opozorila zdravnikov, s katerimi se je pred tem več mesecev "usklajevala" o vsebini. Sprejeta uredba omogoča podeljevanje koncesij za sežiganje odpadkov za 30 let brez predhodne presoje vpliva sežiganja na okolje. Za gradnjo sežigalnic naj bi se zanimale občine Ljubljana, Maribor in Kočevje, čeprav je – opozarjajo zdravniki – lahko sežiganje na kateri od teh lokacij zdravju škodljivo.

Le tri dni pred iztekom polnih pooblastil je vlada Janeza Janše sprejela Uredbo o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov.

Skupina zdravnikov, ki jo pod okriljem zdravniške zbornice vodi dr. Metoda Dodič Fikfak, je več mesecev opozarjala, da je treba v uredbo zapisati pogoje, pod katerimi se sežigalnice lahko gradijo, saj imajo te lahko velik (škodljiv) vpliv na zdravje ljudi, ki prebivajo v njihovi bližini. “Pri sežiganju odpadkov se v zrak sproščajo številne strupene snovi: težke kovine, rakotvorni dioksini in furani, policiklični aromatski ogljikovodiki,” je opozoril član zdravniške skupine, vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana dr. Miran Brvar. “Ljudje v okolici sežigalnic pogosteje zbolevajo za rakavimi obolenji pljuč, bezgavk, črevesja, zaradi onesnaženega zraka pa tudi zaradi številnih drugih bolezni, kot so astma, kronični bronhitis, srčna in možganska kap. Otroci imajo lahko prirojene nepravilnosti in se slabše razvijajo.”

Zdravniki so stališče stroke pisno ter na sestankih predstavili ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku. “Ministrstvo smo o pomanjkljivostih uredbe večkrat pisno obvestili in ga opozorili na možne zdravstvene posledice neustrezne ureditve področja. Podali smo konkretne predloge za izboljšanje besedila. 30. marca 2022 smo se s predstavniki ministrstva za okolje in prostor (MOP) in predstavniki pripravljalcev zakona tudi srečali prek spletne povezave. Na srečanju nismo prejeli ustreznih pojasnil  pripravljalcev zakona ali MOP in v zaključku srečanja sprejeli sklep, da predlagamo ponovno pripravo besedila uredbe, saj obstoječa zapostavlja zdravstveni in okoljski vidik,” so zapisali pri zdravniški zbornici.

Toda minister Vizjak je mesec in pol pozneje vladi v sprejetje predlagal uredbo, v kateri je ključna opozorila zdravnikov povsem prezrl. Ministrstvo smo vprašali, katere predloge zdravniške zbornice je upoštevalo, katerih ne in zakaj. “Zdravniški zbornici so bila posredovana pojasnila, v katerih predpisih in na kakšen način so že upoštevane njihove pripombe,” so odgovorili. Na ministrstvu torej pravijo, da so previdnostni ukrepi že v drugi zakonodaji in da ni treba, da so zapisani v uredbi.

“Menimo, da je bil način sprejemanja uredbe na dopisni seji le tri dni pred iztekom vladnih polnih pooblastil neustrezen, saj gre za strateško odločitev o ravnanju z odpadki v Sloveniji, ki bo dolgoročno vplivala na naše zdravje in predvsem zdravje naših otrok,” pa so dejali pri zdravniški zbornici.

Ljubljana, Maribor, Kočevje – so lokacije primerne?

Sprejeta uredba je podlaga za razpis, na katerem bodo podeljene državne koncesije za sežig odpadkov, in to za 30 let. “Ministrstvo ni upoštevalo predloga, da se kot pogoj za pridobitev koncesije določijo vsaj tako stroge mejne vrednosti za izpuščanje strupenih snovi v okolje, kot jih je določila Evropska komisija. Prav tako ni upoštevalo predloga, da se kot merilo izbora določi presoja ustreznosti lokacije,” so opozorili zdravniki. Zdravniki so pojasnili, da je treba upoštevati geografske značilnosti, na primer (ne)prevetrenost kotlin in vreme ter gostoto poseljenosti območja, bližino kmetijskih zemljišč in vodnih virov.

Kot smo poročali, se za gradnjo sežigalnic zanimajo Ljubljana, Maribor in Kočevje. Predvidene so tudi že lokacije, kjer naj bi bile postavljene. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob napovedi, da bo spet kandidiral, med zastavljenimi projekti napovedal tudi gradnjo sežigalnice odpadkov, ki naj bi stala v Mostah.

Toda zdravniki so opozorili: “Če bodo koncesijo podelili podjetju Energetika Ljubljana, bo to podjetje dobilo koncesijo za sežiganje odpadkov v Ljubljanski kotlini za 30 let brez predhodne presoje vplivov na okolje in naše zdravje. Zavedati se moramo, da so naše kotline slabo prevetrene in da se pri sežiganju odpadkov v zrak sproščajo številne strupene snovi, ki škodujejo nosečnicam, razvoju otrok in povzročajo številne bolezni in prezgodnje smrti. Sprejeta uredba bo tako imela negativen vpliv na naše zdravje in okolje.”

Od nove vlade zdravniki pričakujejo, “da škodljivo uredbo razveljavi in sprejme novo uredbo, ki bo za podelitev koncesije terjala vsaj popolno izpolnjevanje zahtev Evropske komisije iz leta 2019 in presojo ustreznosti lokacije”, pa tudi “da se hitro in v celoti izenačijo pogoji obratovanja za sežigalnice in naprave za sosežig odpadkov“.

Kaj bo storila nova vlada?

Za to področje bo predvidoma odslej odgovoren novi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer iz Gibanja Svoboda. Iz stranke so nam sporočili, da imamo v državi trenutno zgolj en delujoč obrat za termično obdelavo gorljivega nereciklabilnega ostanka obdelave komunalnih odpadkov s skupno zmogljivostjo 30.000 ton/leto (Energetika Celje), s čimer se pokrije manj kot 17 odstotkov trenutnih potreb in posledično ne zagotavlja samozadostnosti Slovenije na tem področju. Zato nova vlada “načrtuje dopolnitev potrebnih zmogljivosti”.

Pri tem, sporočajo, “je pomembno pri odpadkih spoštovati hieararhijo ravnanja z odpadki in sežgati odpadke le v primeru, ko ni druge možnosti. Pri tem je potrebno preučiti možnosti sežiga in upoštevanja najboljših BAT tehnologij, pri katerih ne gre za sosežig.”

V nasprotju s sprejeto uredbo pa v Gibanju Svoboda pravijo, da “je potrebno izvesti tudi predhodno presojo vplivov na okolje in pogledati vse vplive sežiga na okolje in na zdravje ljudi”. Toda ob tem dodajajo, da je “Uredba o sežigu odpadkov sprejeta in določa možnost podelitve koncesije za opravljanje gospodarske javne službe. Interes so pokazale 3 občine: Ljubljana, Maribor in Kočevje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje