Že ta teden bomo dobili 370.000 odmerkov novega cepiva proti omikronu

Koronavirus 06. Sep 202214:28 0 komentarjev
cepivo, koronavirus
Profimedia

Nova cepiva proti covidu, prilagojena za podrazličico omikrona BA.1, v Slovenijo prihajajo že v tem tednu, so nam potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Prejeli bomo dobrih 70.000 odmerkov cepiva Moderne in nekaj več kot 300.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Še več dobav sledi v prihodnjih tednih, do konca septembra skupaj od pol milijona do 700 tisoč odmerkov.

Prejšnji četrtek je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila cepivi proti covidu Pfizerja in Moderne, prilagojeni prvotni podrazličici omikrona (BA.1). Dan pozneje je svojo odobritev dala še Evropska komisija, zdaj pa so cepiva že na poti k nam, saj sta jih proizvajalca izdelala na zalogo. Da cepiva v Slovenijo prihajajo že v tem tednu, so nam potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta teden bomo prejeli dobrih 70.000 odmerkov cepiva Moderne in nekaj več kot 300.000 odmerkov Pfizerjevega. Še več dobav sledi v prihodnjih tednih, do konca septembra skupaj od pol milijona do 700 tisoč odmerkov.

“Proizvajalci morajo ob dobavi in pred nadaljnjo distribucijo predložiti tudi vso ustrezno in pravilno dokumentacijo, zato bodo prilagojena cepiva izvajalcem cepljenja distribuirana v prihodnjem tednu,” pravijo na NIJZ.

Kako dobro je BA.1-cepivo proti virusu BA.5?

Prihodnji teden se bodo tisti, ki to želijo, že lahko cepili s poživitvenim odmerkom novega cepiva. To je mešanica ‘starega’ cepiva, ki je bilo narejeno proti osnovni (tako imenovani vuhanski) različici koronavirusa, in cepiva, prilagojenega za učinkovanje proti prvotni podrazličici omikrona BA.1

Toda prvotna podrazličica omikrona BA.1 okužb ne povzroča več. Zdaj namreč prevladuje podrazličica BA.5, ki je razlog za več kot 97 odstotkov okužb. Kako dobro torej BA.1-cepiva ščitijo pred najnovejšimi koronavirusi?

Cepivo, narejeno proti omikronu BA.1, deluje tudi proti omikronu BA.5, je v naši oddaji N1 STUDIO dejal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. “To so testirali in izkazalo se je, da je bil titer protiteles proti BA.5 trikrat nižji (kot proti BA.1), ampak še vedno dovolj dober, da zaščiti. To ni najboljše možno cepivo, ki bi ga lahko dobili,” je pojasnil. Kot je dejal, so najboljše cepivo proti različici BA.5 nedavno odobrili v ZDA. Dokumentacijo za to cepivo že pregleduje tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), vendar pa za zdaj še ni bilo preizkušeno na ljudeh, ampak samo na živalih. Odobritev cepiva proti različici BA.5 v Evropi se pričakuje čez približno dva meseca.

Več nasvetov o cepljenju lahko preberete v pogovorih z obema strokovnjakoma:

Koronska dilema: se cepiti zdaj ali čakati na novo cepivo? Odgovarja dr. Ihan

Kaj morate vedeti o novih cepivih: odgovarja dr. Roman Jerala

“Po podatkih iz študij cepiva proti omikronu BA.1 naj bi ta protitelesa bistveno bolje nevtralizirala BA.5 kot osnovno, vuhansko cepivo,” pravi imunolog dr. Alojz Ihan. Glede na to naj bi novo cepivo ščitilo ne le proti hudi obliki bolezni, ampak (vsaj deloma) tudi proti okužbi. Ponovno cepljenje svetuje tudi zaradi zaščite pred dolgim covidom, ki lahko prizadene vsakogar, tudi tiste, ki bolezen prebolijo v blagi obliki.

Navdušenja za cepljenje s četrtim odmerkom (oziroma drugim poživitvenim) sicer med prebivalci ni, čeprav ga strokovnjaki močno priporočajo vsem ranljivim skupinam, to je ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let. Priporočajo ga tudi vsem starejšim od 60 let. Število okužb se je v zadnjih dneh nekoliko povečalo, kar je pričakovano zaradi začetka šolskega leta in več stikov med ljudmi.

Po podatkih NIJZ je osnovno cepljenje proti covidu prejelo 58 odstotkov ljudi, to je 1.221.000. Zanimivo je, da je okrog 40 tisoč ljudi prejelo le en odmerek cepiva, pri katerem sta potrebna dva odmerka (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), nato pa so si očitno premislili in tako niso dobili niti veljavnega PCT-potrdila. Z dodatnim oziroma poživitvenim odmerkom je bilo cepljenih okrog 660 tisoč ljudi, kar je 31 odstotkov, z drugim poživitvenim pa le okrog deset tisoč, kar je manj kot odstotek populacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!