Zelo nazorne grožnje Niki Kovač, policija zadevo že obravnava

Slovenija 09. Apr 202214:15 22 komentarjev
Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je bila na Facebooku deležna groženj. Na policiji so za N1 potrdili, da so prejeli prijavo in zadevo obravnavajo skladno z zakonskimi pooblastili.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je bila na Facebooku deležna zelo nazornih groženj. Pod njeno objavo ji je nekdo zagrozil s smrtjo, pri tem pa uporabil tudi izraze, kot so “razsekana, razkosano”. Kot pravijo v Inštitutu, se grožnje pojavljajo in nadaljujejo tudi pod drugimi objavami. Kot so zapisali, je ta grožnja “drugačna od vseh ostalih groženj, ki jih je prejela do sedaj”. “Da ne bo pomote: vsakršna grožnja je nesprejemljiva in jo močno obsojamo, hkrati pa se zavedamo, da služi kot poskus utišanja kritičnih glasov,” so dodali.

V Inštitutu 8. marec pravijo, da so komentarje prijavili tudi Facebooku, a jim je ta odgovoril, da jih ne bodo odstranili, ker niso v nasprotju z njihovimi standardi.

“Naša Maja pa je klicala policijo in želela to grožnjo prijaviti. Rekli so ji, da Nika itak živi v New Yorku in da se ji ne more nič zgoditi. Da naj to prijavi v Ameriki. Da mi ne moremo podati prijave v njenem imenu. In to kljub temu, da je Maja opozarjala, da Nika ne bo za vedno ostala v Ameriki,” so zapisali v sporočilu.

V imenu Nike Kovač je prijavo na policijo in tožilstvo podal tudi odvetnik. Na policiji so za N1 potrdili, da je Policijska uprava Ljubljana prejela pisno prijavo in zadevo obravnava skladno z zakonskimi pooblastili. “Navedbe glede pomislekov iz telefonske prijave pa še preverjamo,” so dodali.

Generalni direktor policije ne pozna avtorja groženj

V Inštitutu 8. marec so tudi opozorili, da ima avtor grozilnega komentarja med svojimi prijatelji na Facebooku tudi generalnega direktorja policije Antona Olaja.

Na Generalni policijski upravi na to odgovarjajo, da generalni direktor Olaj od zaposlenih v policiji striktno zahteva in pričakuje enako obravnavo vseh pred zakonom, brez izjem. “Obsoja sleherno nasilje in grožnje ter javno poziva k strpnosti in kulturnemu diskurzu. Na svojem FB profilu ima preko 1.000 sledilcev ter omenjene osebe (avtorja groženj) ne pozna,” so dodali na policiji.

Iz Inštituta 8. marec pa so ob tem še sporočili, da se Nika ne bo umaknila. “Ker verjame v to, za kar se bori. Tudi mi ne bomo šli nikamor. Nadaljevali bomo, kar počnemo: opozarjali na družbene neenakosti, krivice in se borili za boljši jutri. Za lepši in pravičnejši svet. Ki je možen,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje