Žerjavisti opozarjajo na prekomerno kaznovanje delavcev v Luki Koper

Slovenija 12. Apr 202312:31 > 14:24 0 komentarjev
Stavka žerjavistov v Luki Koper
Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti

Pred upravno stavbo Luke Koper so se pod okriljem Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti zbrali delavci, ki opozarjajo na trpinčenje na delovnem mestu. "Absurdno je, da namerava predsednik uprave Boštjan Napast zaradi škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu kaznovati našega sodelavca, ki v času dogodka sploh ni delal," so komentirali v sindikatu. Vodstvo pristanišča je očitke o trpinčenju zanikalo.

Nekateri zaposleni v Luki Koper so se pod okriljem Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti danes zbrali na shodu pred upravno stavbo Luke Koper, s čimer želijo po lastnih navedbah opozoriti na trpinčenje na delovnem mestu. Vodstvu – na čelu družbe je Boštjan Napast – med drugim očitajo prekomerne in neutemeljene disciplinske ukrepe ter grožnje. V Luki Koper navedbe o trpinčenju na delovnem mestu zanikajo.

Kot so v sindikatu zapisali v sporočilu, ki so ga med drugim naslovili na vlado, Slovenski državni holding ter koprsko in ankaransko občino, se opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi obeta še dvema zaposlenima, potem ko so ga prejeli “že mnogi sodelavci na vseh ravneh”.

“Absurdno je, da namerava Napast zaradi škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu kaznovati našega sodelavca, ki v času dogodka sploh ni delal, drugi pa je bil le posredno udeležen kot vodja delovnega procesa in se je takrat ukvarjal z drugim škodnim dogodkom,” so izpostavili.

V sindikatu so prepričani, da gre za “neutemeljeno oziroma zelo prekomerno” kazen. Kot poudarjajo, česa takega v Luki Koper še niso doživeli. “Gre za še eno hudo zlorabo moči nad delavci z namenom discipliniranja in pokoritve vseh ostalih,” so zapisali in opozorili na “nemogoče” delovne pogoje.

Stavka žerjavistov v Luki Koper
Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti

Kot so pojasnili, so želeli s shodom doseči tudi umik opozoril pred odpovedjo. Predsednik uprave družbe Napast je za danes načrtovano vročitev opozoril zaposlenima po njihovih besedah nato preložil in zadevo prenesel na neposrednega vodjo enote.

Vodstvo pristanišča medtem zatrjuje, da se niti predsednik uprave niti uprava operativno ne ukvarjata z ugotavljanjem okoliščin nesreče, ki se je nedavno zgodila na kontejnerskem terminalu. To v skladu s predpisi počnejo strokovne službe in vodstvo terminala, zatrjujejo v pisnem odzivu na trditve sindikata. Preiskave škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu še poteka. Kot so še sporočili iz Luke Koper, pa po prvih izsledkih obstaja “utemeljen sum opustitve dolžnega ravnanja in skrbnosti.”

Zahtevajo tudi podaljšanje socialnega sporazuma

Luka Koper je trenutno sicer brez socialnega sporazuma. V sindikatu so na vodstvo v začetku aprila naslovili javno opozorilo glede tega in ga pozvali, naj prevzame iniciativo za pogajanja o podaljšanju. “Nenavadna nezainteresiranost za sklenitev pomembnega dokumenta sovpada z destabilizacijo operative, zgodovinsko visokim vsesplošnim nezadovoljstvom zaposlenih in hudim zastojem ključnih investicijskih projektov, ki so vezani na izgradnjo drugega tira,” so poudarili takrat.

Vodstvo je pojasnilo, da je bil socialni sporazum podpisan februarja 2021 in je temeljil na predpostavki negotovega poslovnega okolja zaradi epidemije covida-19. Temu so med drugi prilagodili lestvico skupinske delovne uspešnosti.

Zdaj nagrajevanje zaposlenih temelji na realizaciji poslovnega načrta, kot določa veljavna kolektivna pogodba. Poslovni načrt za leto 2023 upošteva realne predpostavke poslovnega okolja in panožnih gibanj, od sprejetja načrta pa se okoliščine niso bistveno spremenile, za razliko od časa izbruha koronavirusa.

Vodstvo družbe je ob tem zagotovilo, da so uprava in strokovne službe o tem seznanjale socialne partnerje v stalnem dialogu in da so jim posredovale tudi več predlogov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!