Židan in Koprivc bi bila državna sekretarja, Golubović generalni sekretar GS

Slovenija 26. Maj 202215:24 > 15:51 6 komentarjev
Dejan Židan, Marko Koprivc, Brane Golubović
BOBO

Nekaj manj kot dve tretjini poslancev, ki so v prejšnjem mandatu sedeli v poslanskih klopeh, na aprilskih volitvah ni bilo ponovno izvoljenih. Nekatere od njih čaka delovno mesto, ki so ga zasedali pred poslanskim mandatom, drugim se obetajo novi politični oziroma strankarski izzivi, tretje mika gospodarstvo … Veliko pa je tudi takšnih, ki še ne vedo, kje bodo našli novo zaposlitev.

Poslanci SD iz prejšnjega mandata so bili na aprilskih volitvah uspešni manj kot polovično. Med tistimi, ki jim ni uspelo priti v parlament, se je Samo Bevk preselil med upokojence, saj že dobro leto izpolnjuje pogoje za upokojitev. Franc Trček je že po volitvah za N1 povedal, da bo iskal “šiht kot večina Slovencev”. V intervjuju za Večer pa je pred dnevi dejal, da se “ohlaja” in uči živeti bolj počasi. Trček je imel pred vstopom v politiko akademsko kariero, kako bo z njo v prihodnje, pa še ne ve.

Ostali bivši poslanci SD bodo očitno zasedli različne politične funkcije. Tako je bil Matjaž Nemec že potrjen za poslanca v evropskem parlamentu, kjer je nasledil predsednico SD Tanjo Fajon. Soniboj Knežak se bo, ko bo Matjaž Han imenovan za gospodarskega ministra, vrnil v državni zbor kot nadomestni poslanec. Dejanu Židanu in Marku Koprivcu pa se obeta državnosekretarsko mesto. Prvi naj bi to funkcijo opravljal na gospodarskem ministrstvu, drugi pa na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga bo vodil minister SD Aleksander Jevšek.

Kot je znano, se predsednika LMŠ in SAB  ter bivša poslanca Marjan Šarec in Alenka Bratušek selita v vlado: prvi na mesto ministra za obrambo, druga pa za ministrico za infrastrukturo. Šarec naj bi si po naših informacijah na obrambnem ministrstvu želel bivšega vladnega in poslanskega kolega Rudija Medveda. Ta naših informacij ni želel komentirati. Pričakovati je mogoče, da bo mesto v novi vladajoči politiki dobila tudi bivša poslanka LMŠ Jerca Korče. Danes nam je dejala, da si je vzela nekaj odmora in se trenutno posveča “funkciji” mame.

Bivši poslanec LMŠ Robert Pavšič je že našel novo službo, in sicer  v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič skrbi za stike z javnostmi, delno pa se ukvarja tudi z vodenjem kabineta. Prvotni načrt Klakočar Zupančič, da bi bil Pavšič generalni sekretar DZ, je padel v vodo. Nekdanjega vodjo poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića pa je mogoče pogosto videti na sedežu stranke Gibanje Svoboda. Po besedah naših virov obstaja velika verjetnost, da bo po pripojitvi LMŠ in SAB Golobovi stranki postal generalni sekretar okrepljene največje vladne stranke.

Moniki Gregorčič se obeta služba na zunanjem ministrstvu

Med strankami, ki jim ni uspelo priti v državni zbor, je tudi Konkretno. Nekdanji poslanki Počivalškove stranke in predsednici parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Moniki Gregorčič se nova služba obeta na zunanjem ministrstvu. Na MZZ so nam sicer dejali, da  postopek izbire kandidatov še ni zaključen, zato podrobnosti ne morejo posredovati. Da postopek še ni končan, je poudarila tudi Gregorčič. Povedala pa nam je, da se je na javni razpis s področja gospodarske diplomacije na zunanjem ministrstvu  (naziv sekretar v sektorju za bilateralno gospodarsko sodelovanje II) prijavila že januarja. Kar nakazuje, da v uspeh Konkretno oziroma sebe kot kandidatke na aprilskih volitvah ni prav trdno verjela.  Gregorčič nam je še sporočila, da za zasedbo omenjenega mesta na MZZ izpolnjuje vse pogoje, saj da ima diplomo mednarodno ekonomske smeri in magisterij iz poslovnih ved, prav tako pa ima z delom pridobljene veščine, kot je vodenje OZP. Iz Cobissa je sicer razvidno, da je bil naslov njene magistrske naloge Primerjalna analiza modelov trženja nogavic konkurenčnih blagovnih znamk. Po podatkih poslovnih registrov je bila Gregorčič sicer v preteklosti solastnica in zastopnica dveh podjetij za prodajo nogavic.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Gregor Perič, nekdanji vodja poslanske skupine Konkretno, pa si je, kot nam je dejal,   “v tem trenutku vzel nekaj časa za oddih in ohladitev glave, ker je bilo obdobje zadnjih dveh let kar intenzivno”. Dodal je, da že ima načrte za naprej, a o njih trenutno še ne more govoriti. Potarnal pa je, da je zdaj, ko ni več poslanec, deležen dosti večje pozornosti novinarjev, kot ob pomembnih zakonskih projektih pred volitvami. Od poslanske funkcije se je 13. maja poslovil tudi poslanec SDS Marko Pogačnik,  ki na zadnjih volitvah ni kandidiral. Kot je dejal za N1,  zdaj “išče neko priložnost v gospodarstvu”. Konkretnejši ni želel biti.

Bivši poslanec LMŠ Jani Möderndorfer pa se razmisleka o novi službi še ni lotil. Povedal nam je, da si bo najprej vzel nekaj prostega časa. Tudi na vprašanje, ali bo morda po pripojitvi LMŠ h Gibanju Svoboda zasedel kakšno mesto v širši vladni ekipi, je dejal, da se s temi idejami ne ukvarja.

V novem sklicu parlamenta prav tako ni več  Violete Tomić, ki je v prejšnjem mandatu sedela v poslanski skupini Levice,  na volitvah pa je  nastopila na kandidatni listi Dobre države in Naše prihodnosti. Kot nam je povedala, načrtov za naprej še nima. Na staro delovno mesto – na študijski oddelek v Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju –  pa se bo prvega junija vrnil nekdanji poslanec Levice Boštjan Koražija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje