Zaradi nakupa občinskega stanovanja ovadili županjo Ruš in njeno sestro

Slovenija 16. Apr 202408:23 > 20:38 3 komentarji
policija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Mariborski kriminalisti so ovadili županjo Ruš Urško Repolusk, ker naj bi izkoristila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Gre za občinsko stanovanje. Zaradi pomoči pri kaznivem dejanju so ovadili tudi županjino sestro.

Mariborski kriminalisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic kazensko ovadili uradno osebo pravne osebe javnega prava na območju Policijske uprave (PU) Maribor in še eno fizično osebo zaradi pomoči pri navedenem kaznivem dejanju, so sporočili s PU Maribor.

Kriminalisti so julija lani začeli preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba na območju PU Maribor v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti.

Kriminalisti so zaradi opisanih dejanj na okrožno tožilstvo podali ovadbo zoper osumljeno uradno osebo zaradi zlorabe položaja, drugo fizično osebo pa so ovadili zaradi pomoči pri kaznivem dejanju. Za omenjena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Po neuradnih informacijah medijev, med drugim časnika Večer in portala 24ur, sta ovadeni županja Občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra zaradi nakupa občinskega stanovanja.

Na ruški občini poudarjajo, da s tem niso seznanjeni. “Občina Ruše in županja Urška Repolusk je bila seznanjena o uvedenem predkazenskem postopku v zvezi z nakupom občinskega stanovanja, ki poteka na Policijski upravi Maribor. Z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe Občina Ruše ni seznanjena. Prav tako ji ni bilo vročeno nobeno pisanje Policijske uprave Maribor ali pristojnega okrožnega državnega tožilstva,” so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Sporno občinsko stanovanje je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, ki živi v Nemčiji, kasneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama “ni naredila nič narobe”. Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer le za 15 odstotkov nižjo izklicno ceno, namesto dovoljenih 30 odstotkov, je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje