Znani so podatki o julijski inflaciji: se cene končno umirjajo?

Gospodarstvo 31. Jul 202306:39 3 komentarji
evro
PROFIMEDIA

Statistični urad je objavil podatke o julijski inflaciji. Ta je bila na letni ravni 6,1-odstotna, po tem ko je mesec prej dosegla 6,9 odstotka. Letna stopnja inflacije je bila še maja pri 8,4 odstotka, do konca leta pa naj bi se le blago umirila. Znane pa so tudi prve ocene inflacije v EU in v obrmočju evra.

Državni statistični urad (Surs) je danes objavil podatke o julijski inflaciji. Letna stopnja inflacije je bila v tekočem mesecu pri 6,1 odstotka, upočasnila pa se je tudi rast cen na mesečni ravni: bila je 0,2-odstotna.

Največji vpliv na letno inflacijo so imele višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, je objavil Surs. Za hrano in brezalkoholne pijače je bilo treba ta mesec odšteti 11,1 odstotka več kot julija lani.

Cene storitev so se v zadnjem letu dni v povprečju zvišale za 8,3 odstotka, cene blaga pa za pet odstotkov.

Dražja rekreacija in kultura, cenejši derivati

K inflaciji so prav tako prispevali za 8,9 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura, za 13,7 odstotka dražji izdelki in storitve iz skupine zdravstvo, za 9,2 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih ter za 7,8 odstotka dražje raznovrstno blago in storitve.

Gorivo, bencin, dizel
Borut Živulović/BOBO

Po drugi strani so cenejši naftni derivati letno inflacijo ublažili za 1,3 odstotne točke. Tekoča goriva so se v letu dni pocenila za 29,5 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 16,2 odstotka. Na letni ravni je za 10,9 odstotka upadla tudi cena električne energije in inflacijo znižala za 0,5 odstotne točke.

Julij je bil dražji od junija, a rast se umirja

Obenem so bile cene življenjskih potrebščin julija v povprečju višje od junijskih za 0,2 odstotka, potem ko je bila ta rast še prejšnji mesec 1,4-odstotna.

K mesečni inflaciji so največ prispevale za 9,6 odstotka višje cene počitniških paketov. Podražili so se tudi naftni derivati – tekoča goriva za 3,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 3,6 odstotka. K mesečni rasti cen so prispevale še višje cene nastanitvenih storitev (za 5,0 odstotka), oskrbe z vodo in raznih storitev v zvezi s stanovanjem (za 1,5 odstotka), medicinskih proizvodov, pripomočkov in opreme (za 1,4 odstotka) ter raznovrstnega blaga in storitev (za 0,8 odstotka).

Na drugi strani so mesečno inflacijo za pol odstotne točke znižale poletne razprodaje oblačil in obutve. Cene tega blaga so bile namreč za 6,7 odstotka nižje kot junija. Cenejša je bila tudi hrana (za 1,0 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila julija 5,7-odstotna. Na mesečni ravni so cene ostale v povprečju nespremenjene. Cene storitev so bile v tej primerjavi na letni ravni v povprečju višje za 8,3 odstotka, blaga pa za 4,4 odstotka.

Do konca leta le blaga umiritev

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je minuli mesec dosegla 6,9 odstotka, potem ko je bila še maja pri 8,4 odstotka. Tudi junija so jo najbolj poganjale cene hrane in storitev v zdravstvu, najbolj pa blažile cene naftnih derivatov in energije za gospodinjstva.

Po napovedih domačih in tujih ustanov se bo inflacija v Sloveniji do konca leta le blago umirila, tako da naj bi ob koncu leta v povprečju dosegla sedem odstotkov ali celo več. Četudi bi se zunanji inflacijski dejavniki umirili, kar še zdaleč ni gotovo, je težava to, da je osnovna inflacija, torej tista brez cen energije in hrane, z okoli osmimi odstotki zelo visoka in precej višja kot v območju evra.

Inflacija v območju evra že na 5,3 odstotka

Znana pa je tudi prva ocena julijske inflacije v območju skupne valute, ki jo je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

Letna stopnja inflacije v območju evra se je dodatno umirila in julija dosegla 5,3 odstotka, potem ko je bila junija pri 5,5 odstotka. Še najprej jo najbolj zvišujejo cene živil, alkohola in tobačnih izdelkov. V Sloveniji je bila nekaj nad povprečjem.

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin julija po prvi oceni Eurostata znižale za 0,1 odstotka.

Cene v skupini hrana, alkoholne pijače in tobačni izdelki so bile julija medletno višje za 10,8 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj kot junija. Sledile so cene storitev (5,6 odstotka) ter industrijskih izdelkov brez energentov (5,0 odstotka), medtem ko so se energenti od lanskega julija pocenili za 6,1 odstotka.

Med evrskimi državami so najvišjo inflacijo junija beležili na Slovaškem (10,2 odstotka) in Hrvaškem (8,1 odstotka). Po drugi strani je bila rast cen življenjskih stroškov najnižja v Belgiji (1,6 odstotka) in v Luksemburgu (2,0 odstotka).

V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije s 5,7 odstotka po metodologiji Eurostata nad povprečjem držav z evrom. Je pa bila za 0,9 odstotne točke nižja kot junija.

Nad povprečjem je bila inflacija julija med drugim tudi v Nemčiji (6,5 odstotka) ter v sosednji Italiji (6,4 odstotka) in Avstriji (7,0 odstotka).

Umirjanje inflacije v tem letu glede na visoke številke v letu 2022 – rekordno vrednost je letna inflacija z 10,6 odstotka dosegla oktobra lani – je bilo pričakovano in pomeni dobro novico za snovalce denarne politike pri Evropski centralni banki (ECB). Vseeno pa še vedno ostaja visoko nad ciljem ECB, ki je pri dveh odstotkih.

Evropski statistični urad Eurostat je objavil tudi prvo oceno gibanja BDP evrskega območja v drugem letošnjem trimesečju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje