Znanih je 15 od 17 članov sveta RTVS, zaposleni izvolili svoje predstavnike

Slovenija 24. Feb 202320:37 7 komentarjev
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so v četrtek na neposrednih volitvah v novi svet javnega zavoda izvolili pet svojih predstavnikov. To so Gregor Drnovšek, Aleksander Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec. Novi svet zavoda bo imel 17 članov, za zdaj je bilo izbranih 15.

Zaposleni na RTV Slovenija so v novi svet javnega zavoda izvolili pet svojih predstavnikov. Za področje informativne dejavnosti so za obdobje štirih let izvolili Gregorja Drnovška, za področje kulturno-umetniške dejavnosti za obdobje dveh let Aleksandra Hribarja, za področje razvedrilno-športne dejavnosti za obdobje dveh let Boštjana Ogrisa, za tehniko, kamor sodijo tudi oddajniki in zveze, za obdobje štirih let Roberta Pajka in za digitalni razvoj za obdobje štirih let Luka Zebca, izhaja iz sklepa volilne komisije RTVS. Objavil pa ga je tudi današnji uradni list.

Prav tako je znan predstavnik italijanske narodne skupnosti v svetu RTVS, ki je Andrea Bartole. Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti ga je izbrala na korespondenčni seji, ki je trajala do srede, so objavili v današnjem Uradnem listu.

Svet RTVS je bil v skladu z novelo zakona o RTVS, potrjeno na novembrskem referendumu, konstituiran v sredo, ker je bilo vanj v skladu z določbami novele skupaj že imenovanih devet članov. Vendar zaradi odločbe ustavnega sodišča še ne sme začeti delovati.

Ustavno sodišče je namreč v ponedeljek začasno zadržalo izvrševanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta.

Novi svet ima 17 članov

V novem svetu zavoda bo v skladu z novelo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, tako poleg omenjenih še nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinka Todorovski, ki jo je svet delavcev RTVS v svet zavoda izvolil v torek.

Poleg njih bo v svetu RTVS 11 članov. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na podlagi poziva registriranim verskim skupnostim izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar. Predstavnik italijanske narodne skupnosti je Andrea Bartole. Varuh človekovih pravic pa je na podlagi poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin izbral direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Gorana Forbicija.

Preberite še: Svet RTV Slovenija konstituiran, delovati ne sme

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU imenovala filozofa Tadeja Troho, Informacijski pooblaščenec je imenoval novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije, Olimpijski komite Slovenije pa nekdanjega kajakaša Andraža Vehovarja.

Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja je imenoval direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj, Nacionalni svet za kulturo pa novinarja Igorja Prassla in režiserja Aleša Novaka. Ni pa še znano, kdo bo predstavnik madžarske narodne skupnosti in kdo Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.

V koaliciji so sicer ocenili, da je svet RTV Slovenija z objavo večine članov v uradnem listu konstituiran, s tem pa je starima programskemu in nadzornemu svetu prenehal mandat. Vodstvo RTV Slovenija so pozvali, naj “novemu svetu omogoči polnopravno delovanje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje