Afera podkupljenih vizumov na Poljskem: pridržali nekdanjega namestnika ministra

Svet 17. Jan 202420:38 0 komentarjev
Korupcijski škandal na Poljskem
Foto: PROFIMEDIA

Poljski organi so pridržali nekdanjega namestnika zunanjega ministra zaradi suma korupcije. Preiskujejo ga v povezavi z afero o izdaji vizumov v zameno za podkupnino, ki je lani izbruhnila na Poljskem.

Poljski preiskovalci so pridržali nekdanjega namestnika zunanjega ministra Piotra Wawrzyka zaradi suma korupcije.

Preiskujejo ga v povezavi z afero o izdaji vizumov v zameno za podkupnino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poljski urad za preprečevanje korupcije CBA je danes potrdil, da Wawrzyka preiskujejo zaradi plačanih ugodnosti v zvezi s pospeševanjem vizumskih postopkov.

Na Poljskem je lani izbruhnila korupcijska afera glede izdajanja vizumov. Predstavniki konzularnih služb naj bi preko posrednikov v zameno za podkupnine izdajali delovne vizume državljanom afriških in azijskih držav. V afero naj bi bilo vpleteno tudi poljsko zunanje ministrstvo.

Takratna vlada iz vrst stranke Zakon in pravičnost (PiS) je trdila, da naj bi šlo za nekaj sto vizumov, poljski mediji in takratna opozicija pa so trdili, da je šlo za več deset tisoč primerov.

Nekdanji namestnik zunanjega ministra Wawrzyk naj bi bil glavni organizator spornega sistema izdajanja vizumov. Avgusta so ga nenadoma odpustili.

Poljsko tožilstvo je sicer kasneje sporočilo, da preiskuje sedem oseb, potem ko so med drugim odkrili domnevne napake pri izdaji več sto vizumov.

Piotr Wawrzyk
Piotr Wawrzyk (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!