Aktivisti na Švedskem z Erdoganovo lutko poskrbeli za razburjenje v Turčiji

Svet 13. Jan 202318:40 1 komentar
Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Aktivisti na Švedskem so z lutko Recepa Tayyipa Erdogana poskrbeli za razburjenje Ankare. Turčija je v odziv že v četrtek na pogovor poklicala švedskega veleposlanika v Ankari in odpovedala načrtovani obisk predsednika švedskega parlamenta Andreasa Norlena.

Protestna akcija z lutko v podobi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sredi Stockholma je še dodatno zaostrila že tako napete odnose med Švedsko in Turčijo, ki blokira švedsko članstvo v Natu. Incident, ki naj bi ga izvedli kurdski aktivisti, je močno razburil Ankaro, obsodili pa so ga tudi v Stockholmu.

Protestna akcija je glede na posnetke, ki so zakrožili na družbenih omrežjih, potekala v sredo v bližini mestne hiše v švedski prestolnici Stockholm. Na njih je videti lutko, ki spominja na turškega predsednika Erdogana, obešeno za noge.

Za dejanjem naj bi stali aktivisti kurdskega odbora Rojava, ki se opisuje kot “mreža za solidarnost in izmenjavo z revolucionarnim gibanjem po vsem Kurdistanu”. S tem so želeli Erdogana primerjati s fašističnim voditeljem Benitom Mussolinijem, čigar truplo so leta 1945 v Milanu obesili z glavo navzdol, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zgodovina kaže, kako končajo diktatorji,” je skupina, ki je blizu Kurdski delavski stranki (PKK), zapisala na Twitterju in k temu priložila videoposnetek, ki prikazuje slike Mussolinijeve usmrtitve iz leta 1945, in lutke, poslikane tako, da je videti kot Erdogan.

G20 summit in Bali
G20 Media Center/REUTERS

Švedski premier Ulf Kristersson je dejanje danes obsodil. Uprizoritev “navidezne usmrtitve tujega demokratično izvoljenega voditelja” je “izjemno resna”, je dejal za televizijo TV4.

Oster odziv Turčije

Turčija je v odziv že v četrtek na pogovor poklicala švedskega veleposlanika v Ankari in odpovedala načrtovani obisk predsednika švedskega parlamenta Andreasa Norlena v Ankari, poroča dpa.

Švedska in Finska sta spričo ruske grožnje po invaziji na Ukrajino maja lani zaprosili za članstvo v Natu. Pristopne protokole je doslej ratificiralo 28 od 30 članic zavezništva, vendar je proces trenutno obstal zaradi blokade s strani Turčije. Ta ratifikacijo pogojuje z več zahtevami, med drugim z izročitvijo več oseb, ki jih Ankara obravnava kot teroriste.

Preberite še: Švedski premier o nerealnih zahtevah Turčije: So stvari, ki jih ne moremo dati

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je za sporno akcijo okrivil privržence v Turčiji prepovedane PKK in sirske kurdske milice YPG. Pri tem je dejal, da švedska obsodba incidenta ne zadostuje in dodal, da mora Švedska izpolniti obljube iz dogovora, kar bi omogočilo njeno članstvo v Natu.

Incident so obsodili tudi številni turški politiki. Po poročanju turške tiskovne agencije Anatolija je turško državno tožilstvo po tistem, ko je Erdoganov odvetnik vložil kazensko ovadbo, v zvezi z dogodkom uvedlo preiskavo, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje