Kaj bi se zgodilo, če bi olimpijske igre odpovedali

Svet 20. Maj 202121:02 > 21. Maj 2021 05:43
Tokio ženska
Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Še dobra dva meseca sta do začetka olimpijskih iger v Tokiu, možnosti, da jih bodo odpovedali, pa so velike.

Medtem ko se Japonska spopada s četrtim valom okužb z novim koronavirusom in so v Tokiu in drugih prefekturah do konca meseca razglasili izredne razmere, zdravstveni strokovnjaki, vodje podjetij in japonska javnost pozivajo k odpovedi iger.

Prejšnji teden je združenje japonskih zdravnikov v Tokiu (približno 6.000 članov) v pismu pozvalo k odpovedi, peticijo, ki je v devetih dneh zbrala 350 tisoč podpisov, pa poslalo organizatorjem.

Prav tako je generalni direktor vodilnega japonskega podjetja za elektronsko poslovanje Rakuten dejal, da je izvedba iger med pandemijo “samomorilska misija”.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je še vedno odločen, da se bodo olimpijske igre, ki so bile zaradi pandemije že prestavljene za leto dni, začele 23. julija.

Organizatorji so sestavili program iger, končna različica pa naj bi bila znana prihodnji mesec. V njem je vrsta ukrepov, s katerimi bodo zagotovili, da bodo tokijske igre potekale varno ob prihodu tisočih športnikov z vsega sveta.

​Kako bi odpovedali igre?

MOK ima pravico odpovedati pogodbo z mestom, če bi bila “varnost udeležencev iger iz kakršnegakoli razloga resno ogrožena”.

Po mnenju pravnega strokovnjaka Jacka Andersona nad organizatorji izvajajo pritisk, da bi odpovedali igre, kar pa je bolj “politična odločitev” kot “pravna”.

“Varnost športnikov je glavna skrb MOK, varnost japonske javnosti pa je glavna naloga organizacijskega odbora in japonskih politikov,” je za CNN Sport dejal Anderson, profesor pravnega pouka na pravni fakulteti v Melbournu.

“To ni navaden posamični dogodek. Gre za ogromno multidisciplinarno prireditev na številnih stadionih.”

Anderson je dodal, da bi moral zaradi odpovedi pogodbe vsa tveganja in izgube prevzeti organizacijski odbor, ki je pooblaščen za zavarovanje iger.

Tokio olimpijske igre
Issei Kato/REUTERS

“Ta del je enostaven,” je dejal. “Po drugi strani pa to ni preprosto, ker ne gre zgolj za pogodbo med Mednarodnim olimpijskim komitejem in gostiteljem, ki dogodek organizira.”

“Imamo sponzorske pogodbe, prenos na radiotelevizijskih postajah, gostinstvo, vrsto pogodbenih obveznosti, ki so povezane z dogodkom. To je velika težava in zavarovalnine bi bile ogromne, če bi dogodek odpovedali.”

Po januarskem poročanju Reutersa bi imele zavarovalnice v primeru odpovedi olimpijskih iger 1,6 do 2,5 milijarde evrov izgube, kar bi bila največja zavarovalnina zaradi odpovedi dogodkov na svetu.

Za organizatorje bi bil finančni izpad odpovedi iger, tudi z izplačili zavarovanja, lahko precejšen, saj skoraj 75 odstotkov celotnega financiranja MOK predstavljajo pravice oddajanja.

“Bogastvo Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je zdaj zelo bogata organizacija, izvira iz njenega glavnega premoženja – biti gostitelj iger,” je pojasnil Anderson.

“Če ne bi imeli iger, bi bile posledice za sponzorstva in oddajanje ogromne. To bi težko izmerili. Lahko bi rekli, da samo zavarovanje ne bi pokrilo škode ugleda in gospodarskih izgub.”

​Kaj pa športniki?

Verjetno pa bi bili športniki najbolj prikrajšani zaradi odpovedi olimpijskih iger.

Predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe je prejšnji teden v pogovoru za CNN Sport dejal, da bo 70 odstotkov tistih, ki lovijo olimpijsko udeležbo, imelo le eno priložnost, da na igrah tekmujejo, kar je verjetno vrhunec njihove športne kariere.

Če bi igre odpovedali, je dejal Coe, bi “zavrgli generacijo športnikov, ki se je za ta trenutek pripravljala več kot polovico življenja”.

Druga težava pri športnikih je, da so države po vsem svetu v različnih fazah okrevanja po pandemiji in imajo različen dostop do cepiv. Coe je dejal, da bo kljub temu “večina sveta na igrah”.

Zaradi javnega pritiska po odpovedi iger je japonski premier Jošihide Suga prejšnji teden dejal, da olimpijskih iger “nikoli ni postavil kot prioriteto”.

“Moja prednostna naloga je zaščititi življenja in zdravje japonskega prebivalstva. Najprej moramo preprečiti širjenje virusa,” je dejal.

Olimpijske igre so bile do zdaj odpovedane trikrat: leta 1916, 1940 in 1944, vsakič zaradi svetovnih vojn.

Avtor: Alex Thomas and George Ramsay, CNN
Prevod: Slađana Jakovac