Ameriški novinar kot menjava za ruska vohuna, prijeta v Sloveniji?

Svet 02. Apr 202321:00 6 komentarjev
Evan Gershkovich
Novinar Evan Gershkovich (Foto: evangershkovich.com)

Potem ko so ruske oblasti pred dnevi zaradi domnevnega vohunjenja pridržale ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki piše za Wall Street Journal, se kot vse bolj verjetna razlaga nakazuje želja Rusije, da si zagotovi "material" za izmenjavo ujetnikov. Morda celo za rešitev ruskih vohunov, ki na svojo usodo čakata v priporu v Sloveniji.

Spletni časnik Novaya Gazeta Europe navaja, da Evan Gershkovich po dostopnih informacijah ni delal nič drugega kot opravljal novinarsko delo. Razlog za njegov odhod v Jekaterinburg, kjer so ga nato pridržali pripadniki varnostne službe FSB, naj bi bila zgodba o vodji vojaške enote Wagner Jevgeniju Prigožinu.

Je pa, kot opozarjajo sogovorniki v članku, po novi ruski zakonodaji že samo poročanje o čemer koli, kar je povezano z vojno v Ukrajini, lahko dovolj za aretacijo in pridržanje.

V članku navajajo politično analitičarko pri ustanovi Carnegie Tatiano Stanovajo, ki je prepričana, da bo Gershkovich ruskim oblastem služil kot talec za izsiljevanje izmenjave ujetnikov. Da je v aretacijo vpleten sam politični vrh, naj bi po njenih besedah dokazovala tudi izjava tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, češ da so Gershkovicha ‘ujeli na delu’. “Za njegovo osvoboditev ni druge ‘civilizirane” možnosti kot izmenjava ujetnikov,” je dejala Stanovaja.

Drugi sogovornik Novaje Gazete, preiskovalni novinar Andrej Zaharov, pa je posebej opozoril, da so na začetku leta v Sloveniji aretirali dva ruska vohuna (zakonski par, ki se je izdajal za argentinska državljana) in da si Rusija očitno želi okrepiti fond za potencialne izmenjave.

Še en sogovornik, novinarja Pavel Kanjigin, je prepričan, da so z aretacijo morali pohiteti. “Najbolj logična in verjetna razlaga je, da so pač zgrabili prvega Američana, ki jim je prekrižal pot, četudi brez kakršnih koli dokazov.”

Časnik Guardian je pred enim tednom poročal, da po zaupnih diplomatskih kanalih že potekajo pogajanja o menjavi ruskih vohunov v slovenskem ujetništvu.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru sicer pozval svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova k takojšnji izpustitvi  Gershkovicha, a pričakovano ni naletel na posluh sogovornika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje