Domnevna ruska vohuna v priporu molčita, v ozadju pogajanja o njuni menjavi

Slovenija 25. Mar 202312:46 3 komentarji
Črnuče, ruski vohuni
Hiša v Ljubljani, kjer sta bivala domnevna ruska vohuna (Foto: Denis Sadiković, N1)

Potem ko je v Sloveniji obtožnica zoper domnevna ruska vohuna postala pravnomočna, britanski Guardian razkriva, da v ozadju na visoki diplomatski ravni med Moskvo in zahodnimi državami potekajo pogajanja o njuni menjavi za osebo ali več oseb, ki so zaprte v Rusiji. Ob njuni aretaciji so našli ogromno količino denarja, še piše Guardian.

Lani decembra so kriminalisti priprli tuja državljana, za katera so sumili, da sta ruska vohuna. V Sloveniji sta se predstavljala kot 38-letna zakonca iz Argentine z imenoma Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos. V četrtek smo poročali, da je obtožnica zoper njiju po informacijah N1 že pravnomočna, britanski Guardian pa razkriva, da v ozadju potekajo pogajanja o njuni menjavi.

Novinar časnika se je pogovarjal z dvema neimenovanima viroma, ki sta podrobno spremljala primer. Po informacijah enega od virov naj bi Moskva v neformalnih pogovorih kmalu po aretacijah priznala, da sta zakonca njihova obveščevalca. Medtem ko par v priporu čaka na sojenje, naj bi med Moskvo in zahodnimi državami potekali pogovori o izmenjavi z osebo ali več osebami, ki so trenutno zaprte v Rusiji. Po besedah vira pogajanja o menjavi potekajo na visoki diplomatski ravni, še poroča Guardian.

“Očitno, da sta profesionalca”

“Zdaj bomo videli, kako pomembna sta bila za Rusijo. To je velika igra,” je dejal eden od virov in dodal, da sta v priporu povedala zelo malo in da je očitno, “da sta profesionalca”, Slovenija pa tu igra stransko vlogo.

Denarja toliko, da so ga šteli več ur

Kot še poroča Guardian, so ob aretaciji lanskega decembra v njuni hiši v Črnučah našli ogromno količino denarja. “Pravzaprav ga je bilo toliko, da so ga šteli več ur,” je Guardianu povedal vir. Časnik še piše, da je bila Slovenija odlična baza za vohuna, saj je v Sloveniji protiobveščevalno okolje šibkejše kot v mnogih drugih evropskih državah, hkrati pa je članica schengenskega območja in se je par zato lahko brez mejnih kontrol prosto gibal po večjem delu Evrope. Po besedah Guardianovega vira večina njunih dejavnosti ni bila v Sloveniji.

Potni list domnevnega ruskega vohuna Potni list domnevnega ruskega vohuna
Guardian je pridobil kopijo ponarejenega potnega lista, ki ga je uporabljal prijeti moški (vir: posnetek zaslona TheGuardian.com)
Maria Rosa Mayer Munos Maria Rosa Mayer Munos
Maria Rosa Mayer Munos (posnetek zaslona TheGuardian.com)

Rusa, ki sta se izdajala za Argentinca

Na N1 smo v četrtek poročali, da je obtožnica zoper par, ki so jo vložili v začetku marca, postala pravnomočna. Dejstvo, da je zdaj pravnomočna, kaže na to, da so dokazi zoper domnevna vohuna, trdni. Potem ko je obtožnica postala pravnomočna, je zunanja ministrica Tanja Fajon na zagovor poklicala ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova. Na razgovoru so mu izrazili oster protest, podrobnejše vsebine pa niso razkrili. Domnevnima vohunoma se bo podaljšal tudi v pripor, v katerem sta od obsežne akcije, ki jo je Sova izpeljala v začetku decembra.

Ruska državljana sta se v Sloveniji predstavljala kot zakonca iz Argentine, kjer sta imela prijavljeno stalno prebivališče. Kot poroča Guardian, sta delala za rusko obveščevalno službo SVR. Če se bodo informacije potrdile, bo to prvi takšen primer odkritja po leta 2010, ko je FBI v ZDA prijel skupino deset domnevnih ruskih vohunov, še piše časnik.

Živela sta na videz mirno življenje v družinski hiši na obrobju Ljubljane in sta starša dveh otrok. Sogovorniki Guardiana, ki so ju poznali, so ju opisali kot “običajna” in “prijazna”. V Ljubljani sta odprla dve podjetji, ki sta služili kot njuna krinka: računalniško podjetje DSM&IT ter umetniško galerijo Art Gallery 5’14.

Ko je Gisch pri notarju odpiral DSM&IT, je po informacijah N1 govoril nemško. Po besedah naših virov pa naj bi imela vohunska operacija širše ozadje. Kot smo poročali že ob januarskem razkritju prijetja domnevnih ruskih vohunov, sta obtožena kaznivega dejanja vohunstva po tretjem odstavku 358. člena kazenskega zakonika (KZ-1), za katero je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora, in kaznivega dejanja overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena KZ-1. Za drugo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje