Ameriški uradniki naj bi prikrivali informacije o domnevnih vohunskih balonih

Svet 15. Apr 202321:41 6 komentarjev
Ameriška vojska sestrelila kitajski balon
Randall Hill/REUTERS

Dokumenti, ki naj bi jih razkril 21-letni pripadnik ameriške nacionalne garde Jack Teixeira, kažejo na to, da so ZDA vedele za najmanj štiri balone poleg domnevo kitajskega vohunskega balona, ki so ga sestrelili februarja.

Ameriški uradniki naj bi vedeli za vsaj še štiri kitajske nadzorne balone, poleg tistega, ki je letel nad celinskim delom ZDA in je bil sestreljen februarja, izhaja iz razkritih zaupnih obveščevalnih podatkov, ki jih je na spletni klepetalnici Discord, priljubljeni predvsem med ljubitelji iger, razkril 21-letni Jack Teixeira.

Iz informacij, ki jih je razkril Teixeira, izhaja, da naj bi en balon letel nad floto ameriških letalonosilk v Tihem oceanu. Teh informacij ameriške oblasti niso objavile, poroča Guardian. Še en balon naj bi strmoglavil v Južnokitajsko morje. Poleg tega naj bi imeli ameriški uradniki še kup odprtih vprašanj glede balona, ki ga je ameriška vojska sestrelila na začetku februarja. Oblasti namreč niso uspele identificirati nekaj senzorjev in anten balona več kot teden dni po njegovi sestrelitvi.

Razkrito poročilo sicer ne vsebuje informacij o tem, kdaj naj bi bili preostali baloni izstrelnjeni. V dokumentih, ki so pricurljali v javnost, pa so obveščevalci sestreljeni balon klasificirali kot “Killeen-23”. Drugi baloni, ki so bili omenjeni v dokumentih, vključujejo “Bulger-21” in “Accardo-21”, čeprav ni jasno, ali so bili ti baloni tisti, ki so leteli nad ameriško letalsko skupino ali strmoglavili v Južnokitajsko morje.

Neimenovani uradnik ameriške obveščevalne službe je za medij Post povedal, da so bili nadzorni baloni poimenovani po abecedi, pri poimenovanju pa so se zgledovali po zloglasnih zločincih, kot sta mafijca Tony Accardo in Donald Killeen. Pentagon in urad direktorja ameriške nacionalne obveščevalne službe sicer informacij, ki so sedaj pricurljale v javnost, nista želela komentirati.

Teixeira je bil na svojem domu aretiran v četrtek, v petek pa so ga na sodišču v Bostonu obtožili nepooblaščenega hranjenja in posredovanja zaupnih dokumentov ameriške vlade. Glede krivde se uradno še ni izrekel, grozi pa mu do 15 let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje