Angela Merkel in Joe Biden predvidoma tudi o Severnem toku

Svet 15. Jul 202105:30 > 09:57 0 komentarjev
Bela hiša
Elizabeth Frantz/REUTERS

Nemška kanclerka Merkel in predsednik ZDA Biden se bosta v Beli hiši pogovarjala o skupnih izzivih, kot so podnebne spremembe in pandemija covida-19. Predvidoma pa bosta spregovorila tudi o projektu Severni tok 2, ki je kamen spotike za Berlin in Washington.

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik ZDA Joe Biden se bosta sestala v Beli hiši. Obisk v ZDA nemške kanclerke Merkel, ki je nemško vlado vodila 16 let in se bo upokojila po parlamentarnih volitvah 26. septembra, je eno od njenih zadnjih odmevnih dejanj v funkciji kanclerke.

Angela Merkel in Joe Biden se bosta po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Jen Psaki pogovarjala o zavezanosti svojih držav za “tesno sodelovanje pri različnih skupnih izzivih, vključno s pandemijo covida-19, podnebnimi spremembami ter spodbujanjem gospodarske uspešnosti in mednarodne varnosti, ki temelji na skupnih demokratičnih vrednotah”. Po predsedniškem mandatu republikanca Donalda Trumpa (2017–2021), ki so ga zaznamovali napeti odnosi med ZDA in partnerji iz Evrope, je pred današnjim srečanjem nemške voditeljice in voditelja ZDA več optimizma.

Biden, ki se je s kanclerko Merkel srečal junija, ko se je v Evropi sestal z voditelji držav G7, držav Nata in Evropske unije ter ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je pred današnjim srečanjem komentiral, da si želi še okrepiti vez med ZDA in Nemčijo.

Angela Merkel in Joe Biden
Annegret Hilse/REUTERS

Nemška kanclerka in ameriški predsednik bosta predvidoma razpravljala tudi temi, o kateri nimata enotnega stališča: o plinovodu Severni tok 2. ZDA infrastrukturnemu projektu, ki leži na dnu Baltskega morja in bo zagotavljal transport plina iz Rusije v Nemčijo, nasprotujejo. Kot menijo, bo plinovod okrepil moč Rusije in škodil gospodarstvom partneric, ki sicer zaslužijo zaradi svoje tranzitne vloge ob drugih plinovodih iz Rusije (Ukrajina, denimo).

Severni tok in zaščita patentov

Angela Merkel je v ponedeljek, ko je v Berlin pripotoval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, napovedala, da ukrajinski status tranzitne države ni ogrožen. V luči ukrajinske odvisnosti od ruskega plina je Zelenski na srečanju izrazil željo, da bi bila energetika vključena v multilateralne pogovore Normandijskega formata, v sklopu katerega Rusija, Ukrajina, Nemčija in Francija iščejo rešitev za konflikt med Rusijo in Ukrajino. Če bi plin v evropske države pripotoval po plinovodih, ki ne bi prečkali Ukrajine, vlada v Kijevu meni, da bi to – upoštevajoč sovražne odnose med Moskvo in Kijevom – lahko vodilo do ogrožene energetske varnosti Ukrajine.

Tiskovna predstavnica Bele hiše pred današnjim srečanjem ni želela napovedati, ali bosta predsednik ZDA in nemška kanclerka dosegla strinjanje o Severnem toku 2, je pa spodbudna majska odločitev Bidna, da se odpove sankcijam proti podjetju Nord Stream 2 AG (in njegovi upravi), ki upravlja plinovod.

Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Vladi v Berlinu si stojita na nasprotnih bregovih tudi pri vprašanju patentne zaščite za cepivo proti covidu-19 – nemška vlada v nasprotju z ameriško administracijo namreč ne podpira odprave patentne zaščite.

Biden je četrti ameriški predsednik, s katerim se bo v času opravljanja kanclerske funkcije sestala Merkel. Kot navaja Politico, se je Merkel sestala z nekdanjimi predsedniki ZDA Georgeem W. Bushem, Barackom Obamo in Donaldom Trumpom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!