Avstrijski kancler: EU ne bo popolna brez držav Zahodnega Balkana

Svet 17. Mar 202217:37 0 komentarjev
Karl Nehammer
Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijski kancler Karl Nehammer je obiskal Beograd. Avstrija se po njegovih besedah vidi kot most med Srbijo, drugimi državami Zahodnega Balkana in Evropsko unijo ter ima interes, da se pristopni proces na Zahodnem Balkanu pospeši.

Avstrija se bo zavzemala za čim hitrejši pristopni proces držav Zahodnega Balkana, je med obiskom v Beogradu dejal avstrijski kancler Karl Nehammer. Regije, ki je tako pomembna za Evropo, Evropska unija ne sme prepustiti destabilizaciji in akterjem, kot je Rusija, je še poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

“Trenutno smo soočeni z vojno v Evropi, na katero ni nihče računal. Doživeli smo invazijo na državo. Prav zato je pomembno, da se Evropa jasno izreče, da države iz regije pripadajo Evropi in uniji,” je po današnjem srečanju s srbsko premierko Ano Brnabić povedal avstrijski kancler.

Avstrija se po njegovih besedah vidi kot most med Srbijo kot tudi drugimi državami Zahodnega Balkana in Evropsko unijo ter ima interes, da se pristopni proces na Zahodnem Balkanu pospeši. Evropska unija po mnenju Avstrije namreč ne bo popolna, dokler se ji ne pridružijo države Zahodnega Balkana. “Te za Evropo pomembne regije v našem neposrednem sosedstvu ne smemo prepustiti drugim akterjem, kot je Rusija, in ne bomo dovolili njene destabilizacije,” je Nehammer izjavil za Tanjug.

Avstrija ima kot soseda regije po besedah kanclerja največji interes za stabilnost Srbije in njen gospodarski razvoj. Obenem je spomnil, da je Avstrija najpomembnejši trgovinski partner Srbije, kjer je več kot 400 avstrijskih podjetij omogočilo 22.000 delovnih mest. To je izpostavila tudi Brnabić. Avstrijska podjetja so v Srbijo po njenih besedah doslej vložila 2,5 milijarde evrov. Trgovinska menjava med državama se je lani v primerjavi z letom prej povečala za 28 odstotkov in je znašala 1,36 milijarde evrov.

Nehammer in Brnabićsta se pogovarjala tudi o vojni v Ukrajini. “Jasno sem povedala, da bo Srbija na Zahodnem Balkanu še naprej igrala vlogo ene od držav, ki so steber stabilnosti, da bomo še naprej izvoznik miru in stabilnosti in da ne bomo dovolili, da se nestabilnost ali kriza prelije v ta del Evrope,” je sporočila Brnabić. “Moramo braniti in bomo branili stabilnost, EU pa lahko popolnoma računa na Srbijo,” je dodala.

Srbija se sicer ni pridružila Zahodnim sankcijam proti Rusiji, ki je njena tradicionalna zaveznica, čeprav je v Generalni skupščini ZN glasovala za resolucijo, v kateri so obsodili rusko invazijo na Ukrajino.

Nehammer se je v Beogradu srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. V petek bo obiskal še Sarajevo in Prištino, glavne teme pogovorov pa bodo evropska perspektiva in aktualna vprašanja, kot je vojna v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!