Posli v davčnih oazah: skrito premoženje češkega premierja na Azurni obali

Svet 03. Okt 202119:06 > 23:10
Andrej Babiš
Johanna Geron/Reuters

Nova analiza dokumentov podjetij in vidnih posameznikov, ki poslujejo v davčnih oazah, teden dni pred češkimi volitvami razkriva, kako je češki premier Andrej Babiš leta 2009 vložil 19 milijonov evrov v slamnata podjetja, prek katerih je lastninil nepremičnine na Azurni obali. V davčnih oazah naj bi poslovala tudi črnogorski predsednik Milo Djukanović in srbski finančni minister Siniša Mali.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) začenja novo serijo objav o poslih v davčnih oazah, poimenovano Pandora Papers. Kot poroča BBC, dokumenti omenjajo 35 trenutnih ali nekdanjih svetovnih voditeljev ter prek 300 javnih uslužbencev pa tudi druge znane osebnosti, med njimi športnike in glasbenike.

Neprijavljeno premoženje češkega premierja

Dokumenti po poročanju britanskega portala med drugim razkrivajo, da je češki premier Andrej Babiš, ki bo prihodnji teden na volitvah iskal podporo za nov mandat, leta 2009 vložil 19 milijonov evrov v slamnata podjetja, prek katerih je kupil dvorec Bigaud in še nekaj nepremičnin na Azurni obali. Lastništva ni prijavil češkemu protikorupcijskemu organu, poročajo mediji.

Irski novinar BBC Ian Willoughby je danes objavil tudi posnetek dogajanja, ko so novinarji BBC Babiša prosili za komentar. “Če me želite snemati, me morate prej prositi za dovoljenje,” je novinarju, preden je ta sploh postavil vprašanje, dejal Babiš in odšel. Novinar je šel za njim in vprašal, zakaj je kupoval nepremičnine po tako zapleteni poti, a odgovora ni dobil, kot je razvidno iz posnetka, pa ga je eden od Babiševih spremljevalcev tudi odrinil.  Kasneje je še enkrat poskusil, a ponovno dobil odgovor, da ni prosil za dovoljenje za snemanje.

“Pričakoval sem, da mi bodo nekaj našli tik pred volitvami, da bi mi škodili in vplivali na češke volitve,” pa je Babiš na Twitterju zapisal danes.

Skrivni posli črnogorskega predsednika in srbskega finančnega ministra

Srbski raziskovalni medij Krik je, kot poroča danes, v dokumentih našel dokazila za svojo zgodbo iz leta 2015, da je srbski finančni minister Siniša Mali kupil 23 luksuznih stanovanj na črnomorski obali Bolgarije. Petmilijonska kupnina je močno presegala njegove finančne zmožnosti. Takrat je bil minister jezen na novinarje in je dejal, da so, če najdejo dokaze, vsa stanovanja njihova. “V istem trenutku boste dobili ključ,” ga citira portal Krik.rs. Dokumenti naj bi zdaj dokazovali, da je bil Mali lastnik dveh podjetij v davčni oazi, ki sta kupili stanovanja. Več tudi na N1 Srbija.

Črnogorski MANS pa piše, da naj bi tudi tamkajšnji predsednik Milo Djukanović in njegov sin Blažo od leta 2012 dalje prikrivala lastništvo premoženja prek verige povezanih podjetij v različnih državah in davčnih oazah (Velika Britanija, Švica, Gibraltar, Panama, Britanski Deviški otoki). Podrobnejši povzetek na N1 Srbija.

Od Blaira in Putina do Shakire

Jordanski kralj Abdullah II bin Al-Hussein je od leta 1999 dalje kupil za 70 milijonov funtov (trenutno okrog 82 milijonov evrov) nepremičnin v Veliki Britaniji in ZDA – njegov odvetniki so sicer pojasnili, da je nepremičnine kupil z lastnim denarjem in da je kupovanje prek podjetij v davčnih oazah pogosta praksa kupcev, ki ne želijo razkriti identitete.

Nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Sheila sta z nakupom nepremičnine v Londonu prek podjetja v davčni oazi prihranila za 312 tisoč funtov (danes okrog 365 tisoč evrov) davščin. Čeprav je bil posel legalen, moti, da je Blair takrat v javnosti večkrat kritiziral izogibanje plačevanju davkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa naj bi imel, kot izhaja iz dokumentov, neprijavljeno premoženje v Monaku.

Tudi kolumbijska pevka Shakira naj bi imela denar v davčnih oazah. Njen odvetnik je sicer dejal, da je to premoženje prijavila in da ni imela davčnih ugodnosti iz naslova prenosa premoženja v davčne oaze. Od znanih osebnosti se omenjata še britanski pevec Elton John in nekdanja nemška manekenka Claudia Schiffer.

“Slovenske” objave v prihodnjih tednih

Na projektu dela 600 novinarjev iz 15 držav. Dokumente tako analizirajo britanska BBC in The Guardian, ameriški The Washington Post, francoski Le Monde, nemški Süddeutsche Zeitung, avstrijski ORF, iz Slovenije sodeluje portal Oštro.

Portal Oštro na spletni strani piše, da dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki in osumljeni ali pobegli gospodarski kriminalci. Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja. “Podrobnosti teh poslov bomo na Oštru razkrivali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih,” napovedujejo.