Kremelj ne vidi možnosti za mirno rešitev konflikta. Novi napadi na Bahmut

Svet 27. Feb 202309:21 > 19:31 21 komentarjev
Kremelj
PROFIMEDIA

Za zdaj ni pogojev za mirno rešitev konflikta v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja. ZDA so kitajski mirovni načrt zavrnile že v petek, tudi Kijev pa mora sodelovati tudi s Kitajsko, je ocenil Volodimir Zelenski. Slednji je v nedeljo zvečer odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu. V novih napadih z brezpilotniki na Ukrajino sta v ponedeljek umrli dve osebi. Uspeh nad Rusi medtem slavijo beloruski partizani, ki so v bližini Minska poškodovali več kot 300 milijonov vredno rusko letalo. Novi ruski napadi v Bahmutu.

Kitajski mirovni načrt, ki ga je Peking ruski in ukrajinski strani predlagal minuli petek, si zasluži pozornost, vendar za zdaj ni pogojev za mirno rešitev konflikta v Ukrajini, so danes sporočili iz Kremlja. ZDA so kitajski načrt zavrnile že v petek, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ocenil, da mora Kijev sodelovati tudi s Kitajsko.

Preberite še: Zelenski ob obletnici vojne: Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo

“Načrtu naših kitajskih prijateljev smo posvetili veliko pozornosti,” je danes povedal tiskovni predsednik Kremlja Dmitrij Peskov, a dodal, da Moskva “zaenkrat ne vidi nobenega od pogojev, ki so potrebni, da bi se celotna zgodba približala miru”. “Posebna vojaška operacija se nadaljuje,” je še dejal Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska vlada je v mirovnem načrtu, ki ga je Peking objavil minuli petek, v 12 točkah Rusijo in Ukrajino pozvala, naj čim prej začneta z neposrednimi mirovnimi pogovori, in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Državi je pozvala tudi k doslednemu izogibanju napadov na civiliste ali civilne objekte.

Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na načrt v petek dejal, da je zamisel Kitajske, da bi se pogajala o izidu vojne, ki je za Ukrajino popolnoma nepravična, nerazumna. Po njegovih besedah v načrtu ni ničesar, kar bi bilo koristno za kogarkoli drugega kot za Rusijo.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v odzivu na načrt v petek ocenil, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko in da se zdi, da ta v načrtu spoštuje zahteve Kijeva po ozemeljski celovitosti. Dobro je, da se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini, je dejal in dodal, da ima v načrtu srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Volodimir Zelenski
Gleb Garanich/REUTERS

Preberite še: Zelenski: Ukrajina se v morebitnih pogajanjih z Rusijo ne bo odpovedala ozemlju

Zadržanost do kitajskega mirovnega načrta sta sicer izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot sta poudarila, je Peking namreč že izbral stran v tem konfliktu, to pa mu jemlje kredibilnost.

V Ukrajini novi ruski zračni napadi, ubiti dve osebi

Rusija je v jutranjih urah nad ukrajinskim mestom Hmelnicki izvedla nove napade z brezpilotnimi letali, v katerih sta bile ubiti dve osebi, še tri pa so bile ranjene, so danes sporočile ukrajinske sile. Oba umrla naj bi bila reševalca. Ob tem so dodale, da jim je uspelo sestreliti 11 od 14 brezpilotnih letal šahed.

Nad prestolnico Kijev so ukrajinske sile sestrelile devet brezpilotnih letal, je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko, ne da bi navedel, ali je napad terjal žrtve oziroma škodo na infrastrukturi.

Pojasnil je, da je bil napad izveden v dveh ločenih valovih, zaradi česar so zračni alarmi zvonili več kot pet ur. Hkrati pa je opozoril, da ruske sile s tovrstnimi napadi skušajo izčrpati ukrajinsko zračno obrambo.

Ruske sile na območju Bahmuta izvedle več napadov

Na območju Bahmuta, ki je že tedne prizorišče hudih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je ruska vojska danes izvedla več napadov, v katerih je zadela ukrajinsko skladišče streliva, so sporočili iz Moskve in dodali, da je rusko topništvo uničilo tudi ukrajinske tanke, oklepno opremo in vozila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na območju okoli mesta Bahmut je ruska vojska zadela skladišče streliva ukrajinskih oboroženih sil, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Kot navaja dpa, navedb z bojišč ni mogoče neodvisno preveriti.

Intenzivni spopadi v okolici Bahmuta v regiji Doneck sicer potekajo že več tednov. V mestu, kjer je pred vojno živelo več kot 70.000 ljudi, še vedno vztraja okoli 6000 prebivalcev, ki so jih ukrajinske oblasti nedavno pozvale k evakuaciji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem z odlokom, izdanim v nedeljo zvečer, odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu Edvarda Moskaljova. Razloga za to odločitev ob tem ni navedel.

Ukrajinske sile naj bi nameravale v prihodnjih mesecih izvesti ofenzivo za osvoboditev nekaterih ozemelj na vzhodu in jugu države, vključno z Mariupoljem, strateško pomembnim pristaniškim mestom ob Azovskem morju, ki so ga ruske sile po več tednih smrtonosnega obleganja zavzele maja lani.

Beloruski partizani poškodovali rusko letalo

V napadu brezpilotnega letala je bilo v nedeljo na letališču v bližini beloruske prestolnice Minsk poškodovano rusko letalo. Odgovornost za sabotažo so prevzeli beloruski partizani. Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je v odzivu sporočila, da je ponosna na vse Beloruse, ki se še naprej upirajo “ruski hibridni okupaciji”.

“Ponosna sem na vse Beloruse, ki se še naprej upirajo ruski hibridni okupaciji Belorusije in se borijo za svobodo Ukrajine,” je v odzivu na napad dejala Tihanovska. Njen svetovalec Franak Viacorka pa je napad označil za najuspešnejšo sabotažo od začetka leta 2022.

Preberite še: Za Lukašenkom v Peking tudi Macron. Bodo države lahko odvrnile Rusijo od vojne?

“Partizani so potrdili uspešno posebno operacijo za razstrelitev ruskega letala na letališču v Mačulišču pri Minsku,” je tvitnil Viacorka. Pojasnil je, da sta dva Belorusa, ki sta napad izvedla s pomočjo brezpilotnega letala, državo že zapustila in sta trenutno na varnem.

Pri tem sicer ni navedel, katero rusko letalo je bilo tarča napada, dejal je le, da je bilo vredno okoli 330 milijonov evrov. Po navedbah medijev, ki so blizu beloruski opoziciji, pa naj bi šlo za rusko izvidniško letalo A-50, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta dodaja, da navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Ne ruska ne beloruska stran navedb nista komentirali.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo v Belorusiji in v ruskih regijah, ki mejijo na Ukrajino, izvedenih več sabotaž.

Moskva in Minsk pogosto izvajata obsežne vojaške vaje, kar redno spodbuja ugibanja, da bi lahko beloruska vojska sodelovala v ruski ofenzivi v Ukrajini.

Preberite še: Rusija in Belorusija začeli skupne vojaške vaje, EU obsodila napad v Dnipru

Zelenski odstavil poveljnika vojske v Donbasu

Volodimir Zelenski je z odlokom, izdanim v nedeljo zvečer, odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu Edvarda Moskaljova. Razloga za to odločitev ob tem ni navedel. Medtem so iz Londona sporočili, da naj bi bila Moskva zaskrbljena zaradi nepojasnjenih eksplozij na vojaških objektih v zavzetem Mariupolu.

Bahmut
Bahmut (Vir: Yan Dobronosov/REUTERS)

Moskaljov je položaj zasedel marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. Do njegove odstavitve prihaja sredi hudih bojev na vzhodu države, zlasti v okolici Bahmuta v regiji Doneck, kjer intenzivni spopadi za to strateško pomembno mesto potekajo že več tednov.

Preberite še: Zelenski: Razmere v mestu Bahmut so najtežje med vsemi kraji na ozemlju Ukrajine

Kijev naj bi nameraval v prihodnjih mesecih izvesti ofenzivo za osvoboditev nekaterih ozemelj na vzhodu in jugu države, vključno z Mariupolom, strateško pomembnim pristaniškim mestom ob Azovskem morju z okoli pol milijona prebivalcev, ki so ga ruske sile po več tednih smrtonosnega obleganja zavzele maja lani.

Iz Londona so sporočili, da je Moskva verjetno zaskrbljena zaradi nepojasnjenih eksplozij na vojaških objektih v tem mestu. Po podatkih britanskega obrambnega ministrstva, ki se zanaša na obveščevalne podatke, je samo od začetka tega meseca v Mariupolu odjeknilo do 14 eksplozij, med drugim v skladišču streliva, dveh skladiščih goriva in jeklarni, ki se uporablja za vojaške namene.

Preberite še: Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Putina

“Rusija bo verjetno zaskrbljena, ker se nepojasnjene eksplozije dogajajo na območju, za katerega je verjetno že prej ocenila, da je zunaj dosega rutinskih ukrajinskih udarnih zmogljivosti,” so sporočili iz Londona in dodali, da Mariupol sicer leži okoli 80 kilometrov za trenutno frontno črto.

Mariupol, ki je bil med ruskim obleganjem na začetku vojne močno opustošen, je za Rusijo pomemben, saj leži na ključni logistični poti, hkrati pa je največje mesto, ki so ga ruske sile zavzele lani in je še vedno pod njihovim nadzorom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.