Biden: Ameriška politika do Tajvana se ni spremenila

Svet 24. Maj 202210:33 > 14:35 0 komentarjev
Joe Biden
David Mareuil/REUTERS

V Tokiu so se sestali voditelji skupine Quad, ki jo sestavljajo ZDA, Japonska, Avstralija in Indija. Dan potem, ko je izjavil, da so ZDA Tajvan pripravljene braniti z lastno silo, je ameriški predsednik Joe Biden ob robu srečanja držav Quad komentiral, da Washington ni spremenil svoje politike do Tajvana. Medtem ko je dogovorjeno, da bi Washington v primeru napada Tajvanu priskočil na pomoč, doslej ni bilo znano, ali bi ta vključevala tudi posredovanje ameriških sil.

Voditelji Japonske, ZDA, Indije in Avstralije so danes v Tokiu na srečanju zavezništva Quad poudarili, da nasprotujejo vsem poskusom “spreminjanja statusa quo s silo”, zlasti v indijsko-pacifiški regiji.

“Ker ruski napad na Ukrajino pretresa temeljna načela mednarodnega reda, smo potrdili, da enostranskih poskusov spreminjanja statusa quo s silo ne bomo nikoli in nikjer dopuščali, zlasti ne v indijsko-pacifiški regiji,” je poudaril japonski premier Fumio Kišida. Prav tako je naznanil, da se je četverica na področju infrastrukture zavzela, da bo v naslednjih petih letih vložila več kot 50 milijard dolarjev v pomoč projektom v regiji.

Ameriški predsednik Joe Biden se je v uvodnem govoru osredotočil zlasti na rusko invazijo na Ukrajino in poudaril, da je ruski napad povečal pomen ohranjanja “svobodne in odprte” indijsko-pacifiške regije, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Ob robu srečanja je na novinarski konferenci ponovil, da politika ZDA do Tajvana, ki ga Kitajska obravnava kot uporniško provinco, ostaja nespremenjena. ZDA tako ostajajo zavezane, da bodo priskočile na pomoč, če si bo Kitajska skušala s silo priključiti Tajvan. Spomnimo, pred tem je Biden včeraj na srečanju z japonskim premierjem za nemalo razburjenja v Pekingu ponovno poskrbel z izjavo, da je Washington pripravljen Tajvan obraniti tudi z lastno silo.

Kitajska in ruska bojna letala so danes, ko so se v Tokiu sestajali voditelji zavezništva Quad, opravila skupne polete nad Japonskim in Vzhodnokitajskim morjem, je povedal japonski obrambni minister Nobuo Kiši. Japonske oblasti so tako Rusiji kot Kitajski že izrazile “resno zaskrbljenost.”

Joe Biden, Fumio Kišida
Joe Biden in Fumio Kišida (Eugene Hoshiko/REUTERS)

Avstralski premier Anthony Albanese, ki je po hitrem postopku v ponedeljek zaprisegel kot nov premier države, da bi se lahko udeležil srečanja v japonski prestolnici, je ponovil zavezanost Avstralije zavezništvu ter njunim skupnim projektom in ciljem.

“Prednostne naloge nove vlade se ujemajo s programom četverice, torej z ukrepanjem v zvezi s podnebnimi spremembami ter izgradnjo močnejše in odpornejše indijsko-pacifiške regije z večjo gospodarsko varnostjo, kibernetsko varnostjo, energetsko varnostjo ter okoljsko in zdravstveno varnostjo,” je še dodal. Na Twitterju pa je napovedal, da bo Avstralija leta 2023 gostila naslednje srečanje voditeljev četverice Quad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Biden se je po vrhu štirih vodilnih indijsko-pacifiških demokracij v Tokiu danes ločeno sestal s predsednikoma vlad Indije in Avstralije. Glavni temi pogovorov sta bili vojna v Ukrajini in krepitev meddržavnih odnosov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na vrhu voditeljev zavezništva Quad se je prvotno pričakoval določen nivo pritiska na premierja Indine Narendro Modija, da se pridruži zahodnim sankcijam proti Rusiji. Indija sicer tega ne želi storiti, ker ji Rusija zagotavlja precejšen del energije in orožja. Po srečanju z Modijem je Bela hiša sporočila, da je Biden ponovno obsodil neupravičeno agresijo Rusije, vendar pa v izjavi ni bilo govora o stališču Indije. Tudi v skupni izjavi ob koncu vrha je bilo navedeno le, da so države razpravljale o odzivih na konflikt v Ukrajini in njegovih posledicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!