Biden napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat

Svet 25. Apr 202312:12 > 14:24 3 komentarji
Joe Biden
PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat. Kot ključne teme prihodnjih volitev je izpostavil pravico do splava, obrambo demokracije, volilno pravico in socialno varnost. Slogan kampanje bo "Dokončajmo delo".

Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da se bo leta 2024 potegoval za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Kampanjo je Biden začel s triminutnim videoposnetkom, ki se začne z eno samo besedo: svoboda. V posnetku 46. ameriški predsednik pove, da bodo ključne teme volitev leta 2024 pravica do splava, obramba demokracije, volilna pravica in socialna varnost. Reče, da se morajo volilci odločiti, ali bodo prihodnjim generacijam pustili “več ali manj svobode” in “več ali manj pravic”.

“Vsaka generacija Američanov se je soočila s trenutkom, ko je morala braniti demokracijo, se zavzemati za osebne svoboščine, za volilno pravico in državljanske pravice. To je naš trenutek,” je rekel Biden. S tem se vrača k sporočilu svoje kampanje leta 2020, da so Američani “v bitki za dušo” svojega naroda. Slogan tokratne kampanje bo “Dokončajmo delo”.

Biden je za vodjo kampanje izbral svojo višjo svetovalko v Beli hiši Julie Chavez Rodriguez. Dolgoletna latinskoameriška demokratka je povezana z nekdanjim predsednikom Barackom Obamo in podpredsednico Kamalo Harris, poroča BBC. Oblikovan je tudi preostanek Bidnove ekipe.

58-letna Kamala Harris je 2020 postala prva ženska podpredsednica, prva Afroameričanka in Američanka azijskega porekla na tej funkciji. “Kot Američani verjamemo v svobodo in da bo demokracija tako močna, kot se bomo zanjo borili,” je zapisala ob napovedi kandidature. Tudi Harris je v tvitu potrdila svojo vnovično kandidaturo z besedami, da “kot Američani verjamemo v svobodo, mi pa verjamemo, da bo naša demokracija tako močna, kot bo močan naš boj zanjo”. Zato se z Bidnom potegujeta za vnovično izvolitev.

Kamala Harris
PROFIMEDIA

Po več zakonodajnih zmagah in zunanjepolitičnih uspehih v prvih dveh letih mandata, pa tudi po dobrem rezultatu demokratov na lanskih vmesnih volitvah, se Biden v demokratski stranki verjetno ne bo soočil s pomembnejšimi tekmeci. Na primarnih volitvah pa tudi še nikoli ni bil poražen noben aktualni predsednik.

Lahko pa pričakuje, da se bodo osredotočali na njegovo starost. Demokratski veteran, ki je bil že leta 2020 z 78 leti najstarejši predsednik ZDA, bi bil namreč do konca drugega mandata star 86 let. Čeprav so februarja letos na zdravniškem pregledu ugotovili, da je sposoben za opravljanje predsedniških dolžnosti, mnogi, tudi v njegovi volilni bazi, menijo, da je prestar, navaja AFP.

BBC pričakuje, da bo Biden k tokratni kampanji pristopil povsem drugače. Kot aktualni predsednik bo verjetno izpostavil svoje dosežke v zadnjih dveh letih, med njimi večje infrastrukturne in podnebne zakone. Prejšnja kampanja je potekla v času epidemije koronavirusa, zato je Biden večino svoje kampanje vodil praktično od doma. Tokrat pa se vračajo veliki dogodki, kot so zborovanja, na katerih se bo Biden srečal s svojimi volilci.

Večina Američanov si Bidnove ponovne kandidature ne želi

Joe Biden je najstarejši ameriški predsednik doslej. Če bo izvoljen ponovno, bo ob koncu drugega mandata star 86 let, piše BBC. V zadnji javnomnenjski raziskavi NBC News 70 odstotkov vprašanih Američanov ne želi, da bi Biden ponovno kandidiral. Enainpetdeset odstotkov demokratov si ne želi, da bi kandidiral za predsednika. Glavni razlog, ki so ga navedli, je prav njegova starost.

Kateri republikanci so v igri za nominacijo?

Da se bo potegovalo za nominacijo stranke, je napovedalo že več republikancev. Novembra lani je tako ponovno kandidaturo napovedal nekdanji predsednik Donald Trump, ki je dejal, da bi “Ameriko ponovno naredil veliko in slavno”. Močna konkurenca nekdanjega predsednika bi lahko bil floridski guverner Ron DeSantis, ki svoje kandidature še ni uradno napovedal. Kljub temu pa ga mnogi vidijo kot najverjetnejšega Trumpovega protikandidata.

Nekateri menijo, da bi se za ta položaj lahko potegoval tudi nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki je nedavno za CBS News povedal, da se bo o kandidaturi odločil do junija. Da se nameravajo vključiti v kampanjo, so sporočili tudi nekdanja veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Nikki Haley, nekdanji dvakratni guverner Arkansasa Asa Hutchinson, edini temnopolti republikanec v senatu Tim Scott in indijsko-ameriški biotehnološki podjetnik Vivek Ramaswamy.

Republikanci so bili danes, pričakovano, kritični do ponovne Bidnove kandidature. Republikanska stranka je po navedbah STA ocenila, da je “brez stika” z realnostjo, in posvarila, da bi izvolitev Bidna pomenila visoko inflacijo, naraščanje kriminala in poslabšanje položaja za ameriške družine. “Biden je tako brez stika z realnostjo, da po ustvarjanju krize za krizo misli, da si zasluži še štiri leta,” je med drugim dejala vodja republikanskega nacionalnega odbora Ronna McDaniel.

Američani običajno predsednika volijo v torek po prvem novembrskem ponedeljku. Volilci bi tako lahko o prihodnjem ameriškem predsedniku odločali 5. novembra 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje