Biden se je pripravljen sestati s Putinom

Svet 21. Feb 202206:58 > 14:03 7 komentarjev
Joe Biden Vladimir Putin
Denis Balibouse/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden se je pripravljen srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in razpravljati o umiritvi razmer v Ukrajini. Do pogovorov bi lahko prišlo le, če Rusija ne bo napadla svoje sosede, so sporočili iz Bele hiše. Iz Kremlja so sporočili, da so načeloma odprti za vrh ruskega in ameriškega predsednika, Vladimirja Putina in Joeja Bidna, da pa konkretnih načrtov še ni.

Po pogovoru francoskega predsednika Emmanuela Macron in ruskega Vladimirja Putina je Macron predlagal srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna in Putina, poroča BBC. Srečanje bi mogoče lahko prineslo diplomatsko rešitev za eno najhujših varnostnih kriz v Evropi v zadnjih desetletjih. Macron in Putin sta govorila slabi dve uri, nato pa je francoski predsednik poklical še ameriškega kolega.

“Predsednik Biden je načeloma privolil v srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom potem, ko se bosta srečala Blinken in Lavrov. Vedno smo pripravljeni za diplomacijo. Pripravljeni smo tudi na hitre in resne posledice, če bo Rusija izbrala vojno. Trenutno kaže, da Rusija nadaljuje priprave na skorajšnji napad na Ukrajino,” je sporočila Bela hiša.

Iz Macronovega urada so sicer sporočili, da bodo o podrobnostih morebitnega srečanja razpravljali v četrtek skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. V uradnem odzivu na morebitno srečanje so iz Bele hiše še zapisali, da vse kaže na to, da Rusija “nadaljuje priprave na obsežni napad na Ukrajino,” poroča BBC. ZDA so pripravljene na hitre in stroge sankcije. Bidnova administracija ocenjuje, da je Rusija ob meji z Ukrajino zbrala okrog 190.000 vojakov, skupaj s separatističnimi silami v regijah Doneck in Lugansk. Biden je v nedeljo sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na katerem so razpravljali o ukrajinski krizi, vendar Bela hiša ni sporočila podrobnosti. Predstavniki vlade pa so po ameriških televizijah vztrajali, da je Rusija že sprejela odločitev za napad na Ukrajino.

Tiskovni predstavni Kremlja Dmitri Peskov je danes v Moskvi dejal, da vrha seveda ne izključujejo, da pa trenutno ni konkretnih načrtov za njegovo organizacijo. Dosežen je bil konkreten dogovor, da je treba nadaljevati dialog na ministrski ravni, “prezgodaj pa je govoriti o kakršnih koli posebnih načrtih za organizacijo kakršnih koli vrhov,” je dejal, poročajo tuje tiskovne agencije. “Predsednika se lahko kadarkoli odločita za osebno srečanje ali telefonski pogovor. To je njuna odločitev,” je pojasnil Peskov.

Ukrajina medtem upa, da bo pričakovano srečanje ruskega in ameriškega predsednika, zagotovilo umik ruskih sil, nameščenih ob in v državi, je danes v Bruslju dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. “Upamo, da bosta predsednika prišla iz sobe z dogovorom, da Rusija umakne sile iz Ukrajine,” je dejal Kuleba.

ZDA prepričane, da je Putin že sprejel odločitev za napad

Iz ZDA prihajajo nove zaskrbljujoče informacije o domnevnih načrtih Rusije v Ukrajini. Med drugim naj bi ruska stran v primeru invazije na sosednjo državo tam načrtovala hude kršitve človekovih pravic, kot so usmrtitve in ugrabitve. Več o tem tukaj.

Novi satelitski posnetki zasebnega ameriškega podjetja Maxar Technologies kažejo številne nove terenske razporeditve vojakov in vojaške opreme blizu meje z Ukrajino. Namestitve naj bi se dogajala v gozdovih in na poljih, ki so od meje oddaljeni od 15 do 30 kilometrov. Blinken je v nedeljo v pogovoru za televizijo CNN povedal, da verjamejo, da je ruski predsednik Putin že sprejel odločitev za napad. “Vendar pa dokler se tanki ne bodo začeli valiti in letala leteti, bomo izkoristili vsako priložnost in vsako minuto, ki nam je na razpolago, da predsednika Putina prepričamo naj ne napade,” je dejal Blinken. Biden je že v petek dejal, da je prepričan, da je Putin že sprejel odločitev za napad in izjavo utemeljil z obveščevalnimi podatki.

“Vse, kar vidimo, kaže, da je to smrtno resno, da smo na robu invazije,” je dejal po navedbah AFP. “A dokler tanki ne zapeljejo na ceste in letala ne vzletijo, bomo izrabili vsako priložnost in vsako minuto za to, da vidimo, ali lahko diplomacija predsednika Putina odvrne od tega dejanja,” je še poudaril. O ukrajinski krizi bodo danes razpravljali tudi Macron, nemški kancler Olaf Scholz in Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje