Biden z voditeljema Švedske in Finske o pridruževanju Natu

Svet 13. Maj 202222:03 0 komentarjev
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Tik preden bo tudi uradno znano, ali bosta Švedska in Finska zaprosili za članstvo v Natu, se je predsednik ZDA Joe Biden o obrambnem in varnostnem sodelovanju pogovarjal s švedsko premierko in finskim predsednikom.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes s švedsko premierko Magdaleno Andersson in finskim predsednikom Saulijem Niistöm po telefonu govoril o pričakovani prošnji njunih držav za članstvo v zvezi Nato. Kot so sporočili iz Bele hiše, so voditelji razpravljali o tesnem obrambnem in varnostnem sodelovanju med državami ter prizadevanjih za utrditev transatlantske varnosti.

Biden je pri tem obema izrazil podporo pri vstopanju v Nato in politiki odprtih vrat zavezništva. Dogovorili so se za nadaljevanje usklajevanja pri podpori Ukrajini.

Niinistö je medtem na Twitterju zapisal, da je Bidnu pojasnil naslednje korake Finske na njeni poti proti članstvu v vojaškem zavezništvu ter zatrdil, da njegova država “globoko ceni vso potrebno podporo s strani ZDA”.

Obe državi zaradi ruske agresije na Ukrajino napovedujeta vstop v zvezo Nato, uradno naj bi to odločitev podprli v nedeljo, Rusija pa je Finski zato že zagrozila s posledicami.

Novo oviro je danes nakazal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je izrazil nenaklonjenost vstopu dveh severnoevropskih držav v Nato, saj da gre za “gostišči terorističnih organizacij”, kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). O tem naj bi v soboto na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Berlinu govorili ministri Švedske, Finske in Turčije. Jen Psaki, predstavnica za odnose z javnostmi Bele hiše, je danes dejala zgolj, da Washington dela na tem, da razjasni stališča Turčije glede članstva Švedske in Finske v Natu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vse odločitve zavezništva morajo biti sicer izraz skupne volje vseh držav članic, kar pomeni, da se sprejemajo s soglasjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!