Erdogan pravi, da Turčija ni naklonjena švedskemu in finskemu vstopu v Nato

Svet 13. Maj. 202214:48
Delite:
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Francois Lenoir/Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija ni naklonjena finskemu in švedskemu vstopu v Nato ter namignil, da bi Turčija lahko uporabila svoj status članice Nata in vložila veto na sprejem obeh držav.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da njegova država “ni naklonjena” vstopu Finske in Švedske v Nato, in namignil, da bi Turčija lahko uporabila svoj status članice Nata in vložila veto na sprejem obeh držav. “Pozorno spremljamo dogajanje v zvezi s Švedsko in Finsko, vendar naše mnenje ni naklonjeno,” je dejal novinarjem.

Erdogan sicer ni odkrito povedal, da bo Turčija blokirala poskus pristopa obeh nordijskih držav. Vendar pa Nato vse svoje odločitve sprejema s konsenzom, kar pomeni, da ima vsaka od 30 držav članic potencialni veto na to, kdo se lahko pridruži.

Kot smo poročali, sta finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato. Če oziroma ko bosta Finska in Švedska tudi uradno zaprosili za članstvo v Natu, Reutersovi viri pravijo, da naj bi bilo njuno članstvo odobreno kar se da hitro.

Preberite tudi Finska in švedska pot proti zvezi Nato: tako izgleda odločanje o priključitvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar