Bo EU še zagotavljala neomajno podporo Ukrajini?

Svet 05. Feb 202407:15 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

Med glavnimi temami razprave februarskega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki se začenja danes, bodo razprava o rezultatih vrha EU in o potrebi po nadaljnji neomajni podpori EU Ukrajini. Evropski poslanci bodo razpravljali tudi o protestih kmetov v številnih evropskih državah.

O rezultatih izrednega vrha EU, na katerem so voditelji EU v četrtek dosegli dogovor o svežnju finančne pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru evropskega proračuna, bodo evropski poslanci s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali v torek.

Pred drugo obletnico ruske agresije proti Ukrajini, ki bo 22. februarja, bodo evroposlanci razpravljali o tem, kako lahko EU še naprej podpira ukrajinske sile v boju proti ruskim napadalcem. Po pričakovanjih bodo ponovno potrdili, da mora EU trdno in enotno podpirati Kijev. O prizadevanjih EU za zagotovitev večje finančne podpore Ukrajini bodo razpravljali tudi spričo dejstva, da dodatno pomoč ZDA trenutno zadržuje ameriški kongres.

V sredo bo parlament v luči protestov evropskih kmetov v številnih članicah, pa tudi pred evropskimi institucijami v Bruslju, razpravljal o razmerah v kmetijstvu in cenah kmetijskih proizvodov. Evropska komisija je minuli teden predstavila predloge za ublažitev težav kmetov, po protestih v Bruslju pa je predsednica komisije napovedala še predlog za zmanjšanje upravnega bremena kmetov.

Evropski poslanci bodo v četrtek glasovali o resoluciji, v kateri bodo ocenili razmere po decembrskih volitvah v Srbiji. Te so tudi po opozorilih opazovalne misije Evropskega parlamenta, ki jo je vodil slovenski evroposlanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), potekale ob številnih nepravilnostih. Po pričakovanjih bo Evropski parlament Srbijo, ki se od leta 2012 pogaja o pristopu k EU, pozval, naj dokaže svojo zavezanost pristopnemu procesu.

Na dnevnem redu zasedanja je danes razprava o razmerah v madžarskih zaporih, predvsem v luči ravnanja z italijansko državljanko, ki ji v Budimpešti sodijo zaradi napada na madžarske neonaciste.

Ilario Salis, osnovnošolsko učiteljico iz Milana in antifašistično aktivistko, so minuli ponedeljek v okovih in lisicah pripeljali na sodišče v Budimpešti, kjer ji sodijo zaradi lanskega napada na neonaciste. Italija obtožuje Madžarsko, da je bila aktivistka v madžarskem priporu deležna “ponižujočega in sramotnega” ravnanja, ter poziva, da jo premestijo v hišni pripor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje