Britanska vlada želi spremeniti severnoirski protokol

Svet 17. Maj 202218:24 > 18:35 0 komentarjev
severnoirski protokol
Peter Nicholls/REUTERS

V odnosih po brexitu se med EU in Veliko Britanijo napovedujeo nove spremembe, saj je britanska zunanja ministrica Liz Truss pred parlamentom napovedala obravnavo predloga reforme t. i. severnoirskega protokola. Podpredsednik Evropske komisije in irski zunanji minister sta ob napovedanih enostranskih potezah izrazila zaskrbljenost.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je danes pred parlamentom v Londonu napovedala, da bo britanska vlada v prihajajočih tednih v obravnavo vložila predlog reforme t. i. severnoirskega protokola. “Naša želja ostaja izpogajana rešitev z Evropsko unijo,” je dejala Truss, a ob tem opozorila, da politična situacija na Severnem Irskem zahteva hitro ukrepanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnoirski protokol je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU in Veliko Britanijo po brexitu. Podpisan je bil ločeno od trgovinskega dogovora med Londonom in Brusljem, ker je Irska edina država EU, ki si deli kopensko mejo z Veliko Britanijo. S protokolom sta želeli strani preprečiti vrnitev strogega nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko in se tako izogniti vrnitvi v čas sektaškega nasilja na otoku.

Kako deluje severnoirski protokol?

EU ima pri izmenjavi dobrin z državami izven unije postavljena ostra pravila in zahteva strog carinski nadzor. Ta pa kljub izstopu Združenega kraljestva iz unije ne poteka na meji med Irsko in Severno Irsko saj severnoirski protokol uvaja drugačno rešitev. Carinski pregled za dobrine, ki prihajajo iz Anglije, Škotske ali Walesa, je opravljen že v severnoirskih pristaniščih. Protokol prav tako zagotavlja, da Severna Irska še vedno spoštuje nekatere standarde Evropske unije.

Ta dogovor je zdaj ogrožen, saj največja unionistična stranka DUP svoj vstop v severnoirsko vlado pogojuje s spremembami protokola. DUP s svojimi ravnanji onemogoča delo parlamenta v Belfastu in oblikovanje nove vlade pod vodstvom irske republikanske stranke Sinn Fein.

Po besedah ministrice Truss bi Velika Britanija v skladu z novim načrtom ustvarila “zeleni kanal” za britanske trgovce, ki pošiljajo dobrine v Severno Irsko, in ki ob tem ne bi bili dolžni prijavljati prometa pri carini EU.

Po tem načrtu bi namreč to morali storiti samo trgovci, ki bi želeli poslovati znotraj enotnega evropskega trga na Irskem. Truss je ob tem dejala, da bi EU imela na voljo dostop do vseh podatkov v živo, pri čemer je obljubila resne kazni za podjetja, ki bi poskušala izigrati nov režim.

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je v pisnem odzivu sporočil, da Bruselj prepoznava praktične težave pri implementaciji protokola in dodal, da je EU pripravljena na nova pogajanja o rešitvah, a le v mejah obstoječega dogovora, še navaja AFP.

Irski zunanji minister Simon Coveney je bil danes prav tako kritičen do izjav britanske zunanje ministrice. Coveney je ob tem opozoril, da bodo takšne poteze le še dodatno otežile iskanje sprejemljivih rešitev.

Truss je zavrnila očitke o kršenju mednarodnega prava z enostranskimi potezami, rekoč da je britanska vlada poskušala v dobri veri implementirati sporazum, a jo je pri tem ovirala nefleksibilnost EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!